Cultura

Compra a la botiga de l'AVUI la teva entrada per veure la Maria del Mar Bonet

Maria del Mar Bonet actua dijous a la sala Luz de Gas (21h) per presentar el seu nou disc, 'Terra secreta'

Maria del Mar Bonet es reinventa cada vegada que treu un nou disc al carrer. No té por d’explorar nous sons, de fer front a noves cançons. I això és el que ha portat a terme a Terra secreta (Picap), que presentarà aquest dijous a les nou del vespre a la sala Luz de Gas de Barcelona.

El cedé no surt fins dilluns que ve, però els subscriptors de l’AVUI tindran l’oportunitat, conjuntament amb els oients de Catalunya Ràdio i els socis del club TR3SC, de gaudir d’un avançament ben especial i exclusiu.

Bonet ens ofereix en aquest nou treball l’altra cara d’Amic, amat (2004). Si aleshores s’encomanava a través d’un títol ben lul·lià a Verdaguer, a poetes àrabs com Nazhun Bint Al-Quilap i a la cançó popular mallorquina amb la complicitat del Cham Ensemble de Damasc, ara mira la Mediterrània des de la modernitat.

Terra secreta fa referència a un bellíssim poema de Robert Graves, resident a Deià (Mallorca) durant més de 50 anys. La seva filla, la també escriptora Lucía Graves, l’ha traduït al català i Bonet el canta com ningú sota el títol d’El país secret.
El cedé també inclou temes de Joan Manuel Serrat, Gabriel Sopeña, Joan Alcover, Miquel Àngel Riera, Ovidi Montllor i Guillem d’Efak, entre d’altres. Sobre aquests dos últims, la cantant mallorquina ha protagonitzat diversos concerts homenatge en companyia de Biel Mesquida.

Enguany ha estat força intens per a Bonet, ja que ha celebrat 40 anys damunt dels escenaris amb l’Orquestra Simfònica del Vallès i va estrenar a Nova York l’espectacle Els treballs i els dies amb el cantaor Miguel Poveda.

Tot això demostra la versatilitat de la cantant, cosa que en el disc queda ben palesa, ja que és capaç d’abordar amb excel·lència tant el Blues en sol, de D’Efak, com la Dansa d’amor, del Rei Dionís de Portugal.

Serrat i D’Efak
A banda del tema que dóna títol al disc, destaca Dos anònims, d’Ovidi Montllor, que Bonet interpreta amb la mateixa potència expressiva que el cantant d’Alcoi. Es tracta d’un tema amb una tornada força explícita: "Maleïdes les guerres / i aquell qui les va fer!".
Serrat aporta al disc tantes cançons com D’Efak. Del primer tenim Cançó de l’amor petit i La rosa de l’adéu. I del manacorí ens presenta, a banda de l’esmentada més amunt, Tan com te cerc.

Calia l’enregistrament de material nou per acabar de reblar un any rodó. L’escriptor Sebastià Alzamora serà l’encarregat de presentar el concert de Luz de Gas. Tot coincidint amb l’estrena, ell mateix avançarà a l’AVUI demà mateix què és el que li suggereix aquest Terra secreta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.