Cultura

Els exhibidors canvien de discurs

El gremi parla de la necessitat d’una solució consensuada, mentre ERC i ICV defensen la llei i CiU també reclama diàleg al govern

Les previsions es van complir i 571 pantalles de les 791 que hi ha a Catalunya (un 72%) no van projectar cinema ahir. Ho van confirmar des del Gremi d’Empresaris de Cinemes de Catalunya, l’entitat que ha promogut aquest tancament patronal contra el projecte de llei del cinema de Catalunya. Després de les pessimistes previsions de fa sis dies, en què fins i tot van parlar d’“apocalipsi” i de “sentència de mort per al cinema”, els exhibidors van moderar el seu discurs, que ara posa l’accent en la necessitat d’una sortida negociada al conflicte. “La nostra postura és la mateixa, hem de buscar el consens –va dir a l’AVUI Pilar Sierra, gerent del Gremi d’Empresaris–. Des de fa un any i mig hem estat negociant, però la llei s’ha aprovat sense tenir en compte la nostra opinió, i per això hem pres una decisió tan dràstica”.

Amb tot, Pilar Sierra diu que “sempre tenim la mà estesa, i és la nostra responsabilitat i la dels polítics trobar una solució”. El problema “són les quotes, que no s’han imposat en cap altre àmbit lingüístic ni en cap país estranger, i l’impost sobre les empreses que exhibeixin pel·lícules doblades, que revertirà cap a les que projectin en versió original”.

Pilar Sierra diu que l’estudi d’Oriol Amat que citava ahir l’AVUI, segons el qual hi pot haver beneficis amb la nova llei, parteix de la base que es doblarà tot al català sense problema. L’apocalipsi que anunciava dimarts passat el president del gremi, Camilo Tarrazón, es produiria si les majors es neguessin a doblar al català. “Ells no han dit que ho faran –diu Pilar Sierra–, però pot ser que el cinema americà no arribi a Catalunya, tot es pot donar”. La gerent del gremi diu que “estem d’acord que la situació actual s’ha de canviar, però no hi estem amb les quotes”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.