Cultura

Camilleri guardonat i humanitari

Literatura

Andrea Camilleri (Porto Empedocle, 1925) ha estat guardonat amb el premi Internacional de Novel·la Negra de RBA, que tot just celebra la segona edició després de premiar l’any passat Una novela de barrio, de Francisco González Ledesma, de la qual ja s’han venut 40.000 exemplars.


El jurat, format pels escriptors Soledad Puértolas, Suso de Toro i Lorenzo Silva, el periodista Antonio Lozano i l’editora Anik Lapointe, va triar La muerte de Amalia Sacerdota d’entre els 197 originals rebuts, per “la solidesa de la trama criminal i dels personatges i per la mestria literària que oferia”, va declarar Lorenzo Silva.
 

Sense Montalbano
Camilleri no es repartirà els 125.000 euros amb què està dotat aquest premi amb el seu entranyable comissari Salvo Montalbano, perquè aquesta obra, basada en el cas real d’assassinat d’una noia que va tenir molt de ressò mediàtic, té un to periodístic (passa a la redacció de la RAI a Palerm) i no hi apareix cap detectiu. “No sabeu com és de pesat, el Montalbano. L’he deixat fora perquè ell sol voldria resoldre el cas”, va declarar Camilleri, que va mostrar el mateix sentit de l’humor que quan a l’inici de la videoconferència amb què es va comunicar amb els periodistes des d’Itàlia hi va haver problemes tècnics i va engaltar: “Això és la Màfia, que vol sabotejar-nos la conversa!”.
 

Assaig sobre la Màfia
“Sóc un autor que nota el pes de la societat que l’envolta, no sé partir de zero quan escric, i per això sempre m’inspiro en situacions reals”, va afegir l’escriptor italià, que aquest novembre publica a Edicions 62 Vosaltres no ho sabeu, un assaig en format diccionari sobre la Màfia.
 

“Els drets d’aquest assaig i una part dels de tots els meus llibres aniran a parar a una fundació que he creat per ajudar els fills dels policies assassinats per la Màfia”, va explicar Camilleri mostrant la seva implicació social més enllà del pla intel·lectual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.