Cultura

Jackson, funeral global

Les estrelles de la música nord-americana es troben a Los Angeles per a l’últim comiat al Rei del Pop

El dia va començar especialment aviat per a molts dels fans de Michael Jackson que van anar ahir a l’Staples Center de Los Angeles a donar-li un últim adéu. Des de la matinada molts es van aplegar a les portes del recinte on Jackson havia estat assajant dies abans de morir d’una aturada cardíaca el 25 de juny, el mateix indret que havia d’acollir la cerimònia de commemoració per la mort de l’artista. El comiat de Jackson, seguit arreu del món, va començar oficialment amb la processó de la seva família i alguns dels amics íntims del músic. Poc després de les vuit del matí una caravana interminable de cotxes negres duia les seves restes al luxós cementiri Forest Lawn, a Hollywood Hills, per a una cerimònia privada. De fet, s’ha especulat que l’artista podria ser enterrat finalment en aquest cementiri, al costat d’altres hostes il·lustres.

Després d’aquesta cerimònia l’atenció va tornar a l’Staples Center, on els 17.500 guanyadors de les entrades per a la commemoració –hi havia hagut 1,6 milions de peticions– començaven a ocupar els seus seients. Poc després de les deu del matí, el cantant Smokey Robinson va començar l’acte llegint missatges de Diana Ross i Nelson Mandela, que no hi van poder assistir. A continuació hi va haver uns llargs minuts d’absolut silenci que només es van trencar amb els aplaudiments que acollien l’entrada al recinte de la família Jackson.

Les primeres notes musicals les va posar un cor, al ritme del qual els germans Jackson van entrar a l’estadi carregant el taüt de bronze dins el qual reposa el cos del cantant. Després de les paraules del pastor Lucious Smith, amic de la família, una emocionada Mariah Carey va pujar a l’escenari per cantar I’ll be there.

Era el torn de Queen Latifah. “Creieu en Michael i Michael creia en vosaltres”, va dir la cantant i actriu, sense poder evitar les llàgrimes. Latifah va llegir també unes línies escrites per a l’ocasió per la poeta afroamericana Maya Angelou.

El llegendari Lionel Richie va interpretar aleshores Jesus is love. I el tribut a Motown va continuar amb les paraules del fundador d’aquest segell musical, Berry Gordy. “Va apujar el nivell i després va superar el nou nivell”, va dir Gordy sobre Jackson. El productor musical va recordar també el primer cop que va veure actuar els germans Jackson i com es va adonar ja aleshores que Michael era especial. “Crec que el títol de Rei del Pop no és suficient per a ell, que és simplement l’artista més gran de tots els temps”, va acabar dient Gordy. I el públic de l’Staples Center es va aixecar del seient per aplaudir.

Hipnotitzats
A continuació, un muntatge audiovisual amb alguns dels millors moments de la vida de l’artista va omplir les pantalles gegants del recinte. La gent escoltava gairebé hipnotitzada la veu enregistrada de Jackson interpretant You are not alone. “Aquest és un moment que havia desitjat no haver de viure per veure”, van ser les primeres paraules que Stevie Wonder va pronunciar assegut al piano de l’Staples Center.

Els gegants Kobe Bryant i Magic Johnson van pujar també a l’escenari per ressaltar el treball humanitari de l’artista i recordar-nos que “això és una celebració de la seva vida”.

Una molt embarassada Jennifer Hudson va ser la següent a l’escenari de l’Staples Center, per interpretar Will you be there. La va seguir el reverend Al Sharpton, que va recordar que la cerimònia d’ahir no era un concert i va posar la nota política de la jornada destacant la feina que va fer Jackson per fer caure barreres racials.
Amb l’audiència encara sacsejada per les paraules carregades de significat de Sharpton, la guitarra de John Mayer va tocar les primeres notes de Human nature. L’actriu i vella amiga del cantant Brooke Shields va pronunciar les paraules més carregades d’emoció, que van provocar els plors de molts del assistents. “Tots dos vam haver de ser adults des de molt aviat”.

La cerimònia, que es va allargar més de tres hores, va ser, de fet, el primer funeral realment global de la història. En directe per a tot el món. I amb plors als cinc continents.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.