Cultura

Recuperat un text del 1938 amb instruccions per ocupar Catalunya

A l'Archivo de la Guerra Civil de Salamanca no tots els documents que tant els reca tornar a Catalunya tenen valor per als vençuts. N'hi ha que, escrits en català, parteixen del bàndol franquista. Aquest és el cas d'Instruccions per a l'ocupació de Catalunya, 1938 (Ara Llibres, amb edició d'Enric Gomà), escrit pel falangista Eudald Finestres, que pretenia oferir orientacions pràctiques sobre els catalans als soldats que van ocupar Catalunya el 1938.

Nascut a Sant Vicenç dels Horts el 1910, Finestres, a més de l'exaltació patriòtica, la devoció religiosa i els deliris ideològics, tenia tres fixacions: la Falange, Franco i Shirley Temple. No se sap si va contactar mai amb l'actriu, però el que sí que va fer va ser unir-se al bàndol feixista i, no content de participar en el combat bèl·lic, va redactar aquest manual.

Tot i que ja ningú el recorda al seu poble, el 1944 van clavar una placa de marbre a l'Ajuntament per homenatjar-lo, amb un text que acabava dient: "¡Viva Franco! ¡Arriba San Vicente dels Horts, guía y adalid de España!". Aquesta placa va suplir la del cementiri, perquè Finestres se suposa que va morir el 1942 en algun indret de l'estepa russa, lluitant per Franco i oblidat per amics com Ernesto Giménez Caballero, que havia de traduir el manual a l'espanyol, cosa que no va fer.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.