Cultura

La filla de Jacqueline Picasso dóna a Barcelona un dibuix previ de 'Les Menines'

Es tracta d'un esbós que el pintor va fer un dia abans de pintar la gran tela del quadre, el 16 d'agost del 1957

Un esbós previ a la sèrie picassiana Las Meninas s'exposa d'es d'aquest dimarts al Museu Picasso de Barcelona, gràcies a una donació de Catherine Hutin, filla de Jacqueline Picasso. Es tracta d'un dibuix inèdit, que només es va veure en l'exposició Oblidant Velázquez. Las Meninas i que s'incorpora a la sala del museu barceloní on hi ha resguardada aquesta gran sèrie, la única col·lecció del pintor malagueny en un mateix museu, fruit d'una donació del mateix artista el 1968, segons explicava satisfet el director, Pepe Serra, en la presentació de la nova incorporació, que ha qualificat "d'excepcional".

El director del museu, Josep Serra, ha explicat avui que la donació d'aquest dibuix és molt important, "no només perquè completa la sèrie donada per Picasso al museu el 1968, sinó perquè permet establir el model de treball de l'artista davant les grans composicions".

Des de l'agost fins al desembre del 1957, Picasso es va tancar en el seu taller de la planta superior de La Californie, a Cannes, per treballar en la sèrie Les Menines, un exhaustiu anàlisi de l'obra de Velázquez format per 58 olis -44 interpretacions del quadre, 9 Colomins, 3 paisatges i 2 interpretacions lliures.

El Picasso de Barcelona és l'únic museu del món que té una gran sèrie completa del pintor malagueny, i fins ara la primera tela de la sèrie, l'única en què apareix completa la seva visió de Les Menines, estava datada el 17 d'agost de 1957.

En el dibuix ara donat "de manera desinteressada" per Hutin apareix estampada la data del 16 d'agost de 1957, "pel que va ser fet un dia abans que pintés la gran tela de la sèrie", adverteix Serra.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.