Cultura

Un servei d'Amazon permet descarregar legalment les sèries de TV quan s'emeten als EUA

Els fanàtics de les sèries s’enfronten diàriament a un dilema moral: ¿què faig: m’espero un temps indefinit fins que un canal de televisió estatal emeti els nous capítols d’aquesta sèrie que tant m’agrada o me la descarrego il·legalment d’Internet i la veig al ritme de l’emissió nord-americana?

És una elecció difícil. D’una banda, hi ha la incertesa de saber quan s’emetran els capítols que ja toquen, el maltractament d’horaris a la graella i l’eterna espera de les noves temporades; de l’altra, la immediatesa dels nous capítols en una qualitat excel·lent, sense anuncis i sense esperes, però amb els remordiments d’estar vulnerant els drets d’autor dels creadors de la sèrie.

És una opció de només dues cares. I les decisions que prenen les nostres televisions fan que sovint ens deixem endur pel costat fosc de la força. Perquè si Antena 3 TV cancel·la l’emissió de la nova temporada de 24 en el setè capítol, o si TV3 no emet la segona temporada d’Herois (acabada estrenar) fins a l’estiu vinent, o La 2 fa saltar Urgencias per la graella com si fos una pilota de ping-pong… com volen que no caiguem en la temptació de creuar la línia de la legalitat?

Per sort, acaba d’aparèixer una tercera via. Es tracta d’Amazon Unbox, un nou servei per descarregar-se sèries de manera completament legal, creat per aquesta macrobotiga de l’entreteniment en associació amb les cadenes de televisió nord-americanes. La idea consisteix a vendre les descàrregues de sèries (amb una qualitat excel·lent) a un preu d’un dòlar per episodi. L’internauta pot seleccionar el capítol de la sèrie que vulgui, fer la transacció amb la targeta de crèdit i iniciar la descàrrega de manera immediata.

Solució immediata
A diferència d’altres sistemes, el capítol passa a ser propietat de l’internauta i no s’ha d’esborrar unes hores després de la descàrrega. Els capítols nous estan disponibles l’endemà de la seva emissió als Estats Units, i ara mateix s’hi poden trobar temporades senceres de Perdidos, Herois, 24, Prison Break, C.S.I., Dexter, The Office, 30 Rock, Padre de familia, South Park, Dr. Who, Jericho, Shark, Studio 60, etc.

La NBC va ser la primera a estrenar el servei i, en poc menys d’un mes, s’hi han afegit FOX, CBS, BBC, Comedy Central, Nickelodeon i USA Network, entre d’altres. La ABC s’està plantejant encara si s’afegeix a aquest nou sistema, perquè, tal com ho veuen, no aporta gaires novetats al públic nord-americà, però sí molts beneficis de les vendes realitzades a països estrangers, que formen un 85% dels usuaris d’aquest servei.

Els canals han aprofitat la plataforma per donar a conèixer les estrenes d’aquesta temporada, oferint la descàrrega gratuïta del capítol pilot de Pushing Daisies, Chuck o Bionic Woman i el primer capítol de les noves temporades de House i Herois, entre d’altres.

Atracció local
A més, per aconseguir que els locals també s’interessin pel sistema, s’han posat a la venda algunes sèries clàssiques, com Star Trek, McGyver o La zona fosca. Alguns ja hi veuen el substitut del DVD. Potser n’hi ha prou a considerar-lo una alternativa legal a les xarxes P2P.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.