Cultura

França tanca un repetidor que permetia veure TV3 a la Catalunya del Nord

L'Estat francès, a través de l'Agència Nacional de Freqüències (ANF), va desactivar el 19 de febrer un repetidor que permetia veure els quatre canals públics de Televisió de Catalunya en TDT a Perpinyà i altres municipis de la plana del Rosselló i el Baix Vallespir, a la Catalunya del Nord.

El repetidor es va instal·lar el juliol del 2008 de forma irregular a la zona de Puig Neulós, sense la consideració de la directriu europea Televisió Sense Fronteres 1989 –regulació per a la lliure circulació de serveis– ni el consentiment de cap institució catalana.

Així, un cop es faci l'apagada analògica el 2010, la televisió pública catalana podria deixar de veure's per sempre a la Catalunya del Nord. I és que actualment, les emissions en analògic es fan des del repetidor del Pic de Salinas, situat en territori de l'Estat espanyol i permet veure TV3 des del 1985.

El Departament de Cultura de la Generalitat està negociant des de fa temps amb l'Estat francès perquè s'instal·li la TDT de forma legal un cop es faci l'apagada analògica.

"La zona tenia el coneixement que l'Estat francès desactivaria el repetidor, però no sabien quan", ha assegurat Hervé Pi, president de la Federació d'Entitats per la Defensa i la Promoció de la Cultura i la Llengua Catalana a la Catalunya del Nord. Hervé ha demanat també que "sigui la Generalitat qui se'n faci càrrec perquè són ells que han de tenir el domini de la llengua".

Fa quatre anys que l'organització d'Hervé Pi, entre d'altres, van començar les mobilitzacions per demanar a París que se'ls reconegui el dret de tenir televisions catalanes. Des del tancament del repetidor s'han recollit més de mil firmes que s'enviaran al govern francès i a la Generalitat de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.