cultura

argentona

La restauració de part de la via romana de Parpers permet obrir-la al públic

Els treballs en un primer àmbit de l'antic camí deixen al descobert un ampli espai de 200 metres amb estructures en bon estat de conservació

Trepitjar un traçat amb 23 segles d'història i que ha tornat a aflorar després d'una llarga i pacient tasca arqueològica. Aquesta és la bona nova que ahir es va donar a conèixer a Argentona amb l'anunci d'obertura al públic del primer dels trams recuperats de la via romana de Parpers, un camí que comunicava en els seus orígens el Vallès Oriental amb el Maresme unint dues grans poblacions: Calidae (l'actual Caldes de Montbui) i Iluro (Mataró).

Nou anys després que una primera actuació arqueològica arran d'unes obres de canalització demostressin la importància de recuperar aquest llegat patrimonial, a partir del pròxim dia 25 qui ho vulgui podrà accedir a la via a partir de l'accés que l'enllaça des de la carretera C-1415 a l'altura de la collada de Parpers. El tram recuperat, d'uns 200 metres, ha estat desbrossat, consolidat i restaurat en part per deixar al descobert els murs de contenció del camí i dues estructures més: un pou i una claveguera.

El representant de l'empresa Àtics, que ha estat l'encarregada de l'actuació, Francesc Busquets, va explicar que els treballs es van desenvolupar entre els mesos de març i maig d'aquest any “amb el problema afegit de les destrosses ocasionades per les nevades de principi de març”. Per garantir que la climatologia adversa no malmeti l'espai s'ha col·locat un sistema de drenatge en tot el tram, però els professionals van reconèixer ahir que sense un treball continu de conservació la via podria tornar a ser ocupada per arbustos i arbres.

Tot just al començament

Amb el suport de l'Ajuntament i de la Generalitat i amb el mecenatge de Caixa Laietana, al projecte de restauració, consolidació, adequació i difusió de la via romana de Parpers li queda encara molta feina a fer. El traçat s'allarga prop d'un quilòmetre, amb un desnivell absolut d'uns 125 metres, i desenvolupar-lo totalment demana un pressupost important.

La via –l'origen romà de la qual ha estat motiu d'un intens debat– es va utilitzar fins a final del segle XIX i en aquest període ja va ser objecte de diferents reparacions. La Generalitat va declarar el camí bé cultural d'interès nacional (BCIN) l'any 1994.

LA DATA

25.10.10
és la data triada
per fer una visita guiada a la via romana en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.