cultura

LA SÉNIA

Patrimoni històric

El camp d'aviació desconegut

El van ocupar tant republicans com franquistes

Les Jornades del Patrimoni permeten conèixer de més a prop fets històrics

Durant aquest cap de setmana, vuit localitats de les Terres de l'Ebre i vint del Camp de Tarragona s'han sumat als actes de les Jornades Europees del Patrimoni a Catalunya, oferint a tots aquells que ho vulguin conèixer de més a prop el llegat històric que ens envolta. És el cas de la Sénia, on ahir es va organitzar una visita guiada al camp d'aviació.

Aquesta infraestructura va ser ideada pel bàndol republicà i va comportar que a mitjan 1937 s'arrenquessin més de 9.000 oliveres dels terrenys que es van expropiar per construir-lo. La Sénia va ser el municipi escollit pels republicans per situar l'aeròdrom per la seua situació estratègica: equidistant entre Barcelona i València i ben comunicat amb les estacions ferroviàries de Tortosa, Ulldecona i Vinaròs. El setembre de 1937 ja van arribar els primers pilots al camp d'aviació, que constava de tres pistes d'enlairament. Però a l'abril de 1938, les tropes franquistes van ocupar el municipi i la Legió Còndor es va instal·lar al camp d'aviació. Els aviadors alemanys van ser els nous habitants d'aquesta infraestructura, on experimentaven noves tàctiques de combat.

Ara, a l'antic camp d'aviació, només hi queda la caserna dels militars, força deteriorada, i dues boques de refugi, en espera que s'executi el projecte que museïtzarà les restes i les convertirà en un centre d'interpretació. Però aquest patrimoni representa una part important de la història de la Sénia i del país en general. El camp d'aviació va suposar un fenomen positiu per als habitants del municipi, ja que va donar llocs de treball. “Es recorda com una cosa bona ja que tant el va ocupar un bàndol com l'altre, perquè donava feina i, a més, a la Sénia mai hi va haver cap bombardeig durant la Guerra Civil”, explicava ahir la guia turística durant la visita. Tan rellevant per la trajectòria del municipi, però alhora tan desconegut per molts conciutadans, que ben just saben que existeix. I això no només passa a la Sénia, sinó en molts altres indrets. Per això, iniciatives com les Jornades Europees del Patrimoni ens permeten aprofundir en el com, quan i per què de molts dels racons de les nostres viles i ciutats.

Perquè aquestes activitats no només s'adrecen als turistes, sinó també als que ho tenen al costat de casa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.