cultura

Aiguamúrcia

Jornades Europees del Patrimoni a Catalunya

Santes Creus en una passejada

L'estil de vida dels monjos crida l'atenció del públic

Els estudis del cos de Pere el Gran també atrauen la curiositat

Les Jornades Europees del Patrimoni a Catalunya van tenir presència a les nostres comarques. Al Monestir de Santes Creus, s'hi van fer visites guiades gratuïtes i jornades de portes obertes. Les visites guiades han atret força públic. Dissabte i diumenge es van fer vuit visites guiades cada dia amb grups d'unes 35 persones; “el màxim que podem”, explicava Marc Gili, un dels responsables de les visites. La visita recorre bona part de les sales que feien servir els monjos en la seva vida quotidiana, començant pel claustre principal, on s'explica la fundació del monestir i de la comunitat de monjos que hi habitava. A través del parlador, s'arriba al claustre posterior, on es continua explicant com era el dia a dia en un monestir cistercenc.

El públic escolta, atent, i es guarda els comentaris per als desplaçaments d'una estança a l'altra, sempre sense alçar la veu, com si no es volgués pertorbar la tranquil·litat que hi havia quan l'habitaven els monjos. Es recorren espais com el menjador, el cementiri o l'antic palau reial. A cada parada es descobreix alguna cosa nova de l'ordre que va habitar entre les parets de Santes Creus i del seu estil de vida. El monestir va estar ocupat fins el 1835, quan les desamortitzacions de Mendizábal van posar-lo a subhasta pública i van obligar els monjos a abandonar-lo. Un dels punts on la visita capta més l'atenció del públic és l'església principal. En concret, les tombes dels reis Jaume II i Blanca d'Anjou i, sobretot, la de Pere el Gran, que “s'emporta la palma”, explica la guia, Marta Coll. Arran de l'obertura de la tomba i dels estudis de les restes del monarca s'han pogut saber més detalls d'aquest bocí d'història. L'estat de conservació del cos és un privilegi, tal com explica Marta Coll als visitants, que l'escolten amb atenció. “És l'única tomba que no s'ha profanat”, tot i que s'ha comprovat que no van faltar-hi intents. En qüestió d'una hora es tomba per tot el monestir. El recorregut es converteix en una passejada agradable i, excepte algun tram d'escales, apte per a tots els públics. Tant Marta Coll com Marc Gili expliquen que sí que s'ha notat un petit augment dels visitants interessats en la tomba de Pere el Gran, però que no ho podran corroborar fins que acabi el mes i comparin les dates. Tot i això, creuen que reportatges com el que va emetre Televisió de Catalunya o programes com el que protagonitza Eudald Carbonell ajuden molt a difondre la història.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
MÚSICA

Gilberto Santa Rosa: la salsa autèntica

sant feliu de guíxols
Anna Rosa Cisquella, Joan Lluís Bozzo, Miquel Periel
el "triumvirat" històric de Dagoll Dagom

“No trobaràs cap Netflix que els interessi "La memòria dels Cargols”

Barcelona
Música

Els interludis florals d’Orella d’Ós

matadepera
música

El Cruïlla obre quatre dies de música i comèdia al Parc del Fòrum

barcelona
cultura

L’antiga muralla medieval de Sant Francesc de Valls rep 2,8 milions dels fons europeus

valls
crònica

El lloc ideal perquè parlin i cantin les iaies

VILAÜR
música i salut

Els projectes ‘Vibrem’ i ‘A tocar’ utilitzen la música com element terapèutic

Girona
Cultura

Mor Bruno Zanin, protagonista d’‘Amarcord’ (1973) de Federico Fellini

ARTS ESCÈNIQUES

Núria Plana, nova directora de l’Institut del Teatre