cultura

tarragona

Deu anys de la declaració de patrimoni mundial

“Tarragona és a l'elit de les ciutats patrimoni mundial”

Un acte institucional a l'Ajuntament dóna el tret de sortida a la celebració dels deu anys de la declaració de la Unesco

La regidora Rosa Rossell diu que el patrimoni de Tàrraco està “ben cuidat”

“Tenim un patrimoni ben cuidat i que fa goig, encara que no tothom hi està d'acord”. Així ho va dir ahir la regidora de Patrimoni de Tarragona, Rosa Rossell, en un acte institucional que es va organitzar a la sala de plens de l'Ajuntament per commemorar els deu anys de la declaració de Tàrraco patrimoni mundial de la Unesco.

El 30 de novembre de l'any 2000, i després d'alguns intents fallits, la Unesco va acordar incloure el conjunt monumental de Tàrraco en la llista de les ciutats patrimoni de la humanitat. Un conjunt que comprèn les restes romanes de Tarragona i també les d'Altafulla, Roda de Berà i Constantí. Aquella declaració va representar “un punt d'inflexió” per a la ciutat i va donar valor al patrimoni de Tàrraco, segons Teresa Pallarès, subdelegada del govern.

L'Ajuntament de Tarragona va convidar ahir representants de les institucions polítiques i ciutadanes a un acte que donava el tret de sortida a la celebració de l'aniversari. L'encarregat de pronunciar la conferència inaugural va ser Joaquín Ruiz de Arbulo, catedràtic d'arqueologia de la Universitat Rovira i Virgili i un dels professionals que més bé coneix el conjunt de Tàrraco. Ruiz de Arbulo va explicar les característiques del fòrum provincial romà, que ocupava l'actual Part Alta, i va basar la seva conferència en una troballa: el fragment d'un dit que es va descobrir fa deu anys durant unes excavacions al claustre de la catedral de Tarragona. Aquest dit, de marbre blanc i que només fins a la falange té una llargada de 12 centímetres, s'exposava ahir en una urna, a l'entrada de la sala de plens. Es tracta, probablement, del primer fragment conegut de l'estàtua de culte a l'emperador August deïficat. Ruiz de Arbulo va destacar que els estudis d'arqueòlegs com ara Theodor Hauschild, Géza Alföldy i Ricardo Mar han permès tenir un coneixement detallat de com era la ciutat romana de Tarragona.

Per Ruiz de Arbulo, si fa deu anys la Unesco va concedir el títol de patrimoni mundial a Tarragona, no era tant per la riquesa del conjunt romà, “que no pot competir amb moltes altres ciutats”, com per una peculiaritat: “A més de tenir el patrimoni, hi hem de viure, perquè Tarragona és una ciutat construïda a sobre de la romana”.

Després de la conferència es va obrir el programa d'actes d'aniversari amb un concert, a la plaça de la Font, a càrrec dels grups Txala i Els Pets. En els tres mesos vinents hi haurà xerrades, projeccions de pel·lícules sobre les ciutats patrimoni mundial i altres activitats que han de servir per recordar que la ciutat té un patrimoni reconegut per la Unesco.

LA DATA

30.11.2000
La Unesco va concedir
el títol de patrimoni mundial a Tàrraco, en una reunió convocada a Cairns (Austràlia)

LA FRASE

“Tarragona té un patrimoni ben cuidat i que fa goig, encara que no tothom hi està d'acord
Rosa Rossell
Regidora de Patrimoni de tarragona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.