cultura

La contra

Del bisbe Sentís al milionari

Al carrer de darrere de l'església de Xerta s'amaga Casa Ceremines, una mansió senyorial que la família Martí va fer modernista i que ara s'obre al públic com a hotel restaurant

D'espai privat a espai públic. Avui obre les portes Casa Ceremines, un dels edificis històrics més imponents de Xerta i amb més història. Els actuals propietaris el van adquirir fa catorze anys i hi han dut a terme una important tasca de restauració per convertir-lo en un hotel restaurant. “En lloc de continuar vivint-hi hem optat per obrir la casa i que tothom la puga disfrutar”, diu Guillem Blanch, el propietari. I és que el casalici del carrer Santa Teresa és una autèntica joia arquitectònica, catalogada com a bé d'interès cultural, que data com a mínim del segle XVII i que el 1887 va experimentar una important transformació al modernisme, quan la va comprar Ramon Martí, un dels tres germans xertolins que van fer fortuna a l'Argentina comerciant amb oli, licors i vins. El seu germà Jaume, conegut com el milionari, va ser el que va construir Villa Retiro, la torre modernista on passava els estius i que fa cinc anys es va convertir en un hotel de cinc estrelles amb l'únic restaurant de les Terres de l'Ebre que té una estrella Michelin. “Nosaltres oferirem un tipus de cuina més casolana i més assequible”, explica Blanch. Així es podran degustar menús a deu euros dins un edifici que va pertànyer a la família del bisbe Sentís, que el segle XVII va arribar a ser virrei de Catalunya i el 1628 va atorgar la independència de Tortosa a Xerta. “Es per això que creiem que l'estructura de la casa és anterior al XVII”, argumenta Blanch. D'aquella estructura original se'n conserven alguns arcs, com ara el que creua el passadís, però el que predomina és l'estil modernista, amb pràcticament tots els sostres de fusta pintats a mà i frescos florals a les parets.

L'edifici consta de tres plantes de 330 metres quadrats per planta, a la planta baixa hi ha el restaurant que obre avui, a la primera planta hi haurà l'hotel amb sis habitacions i dotze places, que s'està acabant d'equipar i que previsiblement obrirà per Nadal, i després hi ha les golfes, on “si tot va bé” es faran més habitacions. El restaurant té tres sales diferenciades: la sala de la llar i la de l'hereva a la planta baixa, i la sala noble al primer pis, amb capacitat per a unes 60 persones. Tots els espais conserven detalls impensables i molts dels mobles originaris. Fins i tot hi ha una placa prop del sostre que marca on va arribar la riuada del 23 d'octubre del 1907. A fora hi ha un ampli jardí amb piscina on es conserven fins i tot les gosseres, que curiosament també són modernistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.