cultura

Oliva ha reprès els actes commemoratius del 250 aniversari de Gabriel Ciscar

El passat divendres 29 d'octubre, Oliva va reprendre la programació de l'Any Ciscar amb la conferència “Un olivà il·lustre: El Tinent General de l'Armada Gabriel Ciscar i Ciscar” a càrrec del Capità Navili José María Blanco Núñez. I d'altra banda, el dissabte, 30 d'octubre, es va inaugurar l'Exposició-Conmemorativa del 250 aniversari del seu naixement titolada Gabriel ciscar: L'home, el marí, el polític. La mostra, que es podrà visitar fins el 19 de desembre, fa un recorregut sobre la seua vida, la seua obra, i el seu context històric i cultural. En concret, l'exposició esta dividida en quatre espais situats a l'Aula Maiansiana, el Museu Etnològic, el Museu Arqueològic i la Capella Baptismal de l'Església de Santa Maria.

Aquesta mostra pretén, juntament amb més actes, commemorar el 250 aniversari del naixement de Gabriel Ciscar i Ciscar. L'exposició està dirigida al públic en general, i de manera especial, als grups escolars, ja que la mostra anirà acompanyada d'una guia didàctica complementària. El que es pretén és oferir una síntesi accessible a tots els públics que, alhora, permeta conèixer el personatge i aquesta etapa tan important de la història.

L'exposició compta amb peces procedents del Museu Naval de Madrid, Museu Naval de Cartagena, Museu Històric Militar de València, del Museu de les Drassanes de València i de col·leccions particulars.

Vinculació de Ciscar amb Oliva

M.S.

El 17 de març de 1760 naix a Oliva una de les personalitats més rellevants de la història del poble, que assolirà una importància cabdal a nivell nacional, estatal i internacional. La seua vinculació amb Oliva queda demostrada si observem que, en els seus viatges, sempre troba un moment per passar per la seua vila natal a més de ser el lloc escollit per restablir-se de malalties i per confinar-se quan políticament les coses no li van bé.

La seua contribució a la millora dels estudis de nàutica i les seues aportacions des la política són de gran rellevància. Finalment, el científic, el matemàtic, de reconegut prestigi nacional, es reafirma a nivell internacional en participar al Congrés Internacional sobre peses i mesures a París entre 1798 i 1799.

Malauradament, la seua filiació liberal, el comdemnaria a mort en tornar Ferran VII i l'absolutisme al poder. Dos nobles francesos l'alliberen i el traslladen a Gibraltar on, al cap d´un anys, va morir en la més absoluta solitud. 31 anys després les seues netes traslladen les despulles al Panteó de Marins Il·lustres a San Fernando (Cadis).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.