cultura

alcanar

La llegenda de Tyrichae, la primera ciutat preibèrica jerarquitzada de Catalunya

Els arqueòlegs David Garcia i Isabel Moreno treballen amb la hipòtesi que la ciutat agrupava diversos assentaments preibèrics d'Alcanar i Ulldecona

El municipi d'Alcanar, referent en la troballa de jaciments ibèrics, s'ha convertit aquest cap de setmana en un dels centres històrics de Catalunya. El III Congrés d'Història va començar divendres i finalitzarà aquesta tarda, després de vuit ponències i 21 comunicacions –més concrets i d'una menor durada–, relacionades amb diferents temes històrics d'Alcanar, les Terres de l'Ebre i Catalunya, i amb les que s'ha superat la centena d'inscripcions.

Una de les ponències més destacades d'ahir va ser I si Tyrichae no fos una simple llegenda?. Els arqueòlegs David Garcia (Universitat de Barcelona) i Isabel Moreno (Museu de l'Arqueologia de Catalunya) porten des del 1997 treballant en els jaciments preibèrics entre els termes d'Alcanar i Ulldecona, amb l'objectiu de demostrar que aquests petits nuclis de població dispersats estaven supeditats a les ordres d'un cabdill, que tenia una gran casa fortificada a Sant Jaume. “Estaríem parlant del primer cas a Catalunya que es pot documentar”, comenta Moreno. I és que aquests nuclis daten del segle VII aC, a les portes de l'edat de ferro, en una època on no hi constància que ja hi hagués cabdillatge. La bona conservació del nucli de Sant Jaume ha permès, en gran part, arribar a aquestes conclusions.

Segons Moreno i Garcia, el contacte comercial i cultural dels nuclis preibèrics d'Alcanar i Ulldecona amb els fenicis va permetre aquesta nova organització, que a la resta d'assentaments no es donaria fins dos segles més tard, ja a l'època ibèrica. Per poder demostrar-ho, els arqueòlegs estan estudiant fonts clàssiques, ja que no hi ha escriptura per part dels indígenes. En aquest sentit, Moreno i Garcia creuen que l'agrupació de nuclis podria haver-se anomenat Tyrichae, ciutat que l'escriptor llatí Aviè va esmentar a Ora maritima, referint-se a un nucli de població molt conegut prop de la costa. “Mai no es podrà demostrar al 100% però el que estem trobant és molt versemblant i ens aproxima molt més a com vivia la gent”, diu Moreno. Es preveu que al 2011 es comencin a publicar diverses monografies sobre el tema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.