La contra
La casa Domènech es renova
El museu que ocupa la casa modernista del centre de Canet de Mar i la masia Rocosa incorpora les noves tecnologies i al desembre es tancarà al públic durant tres mesos
Els visitants que coneixen l'interior de la casa Domènech podran tornar-hi ben aviat per descobrir un museu nou. Les obres que s'hi faran a partir del 8 de desembre modernitzaran les instal·lacions tant de la casa de la família Domènech i Montaner com la masia que hi ha just al darrera. Els espais seran els mateixos però amb una presentació més atractiva gràcies a l'aplicació de noves tecnologies. Les sales de la masia on s'interpreta l'obra de l'arquitecte del Palau de la Música mostra també altres joies que hi ha a Canet i que formen part de les rutes modernistes que s'han convertit en el principal atractiu turístic. Amb el nou projecte museogràfic es posaran pantalles per explicar la vida i l'obra de Domènech i Montaner, però també es faran projeccions animades com les que s'instal·laran a la sala d'estudi o del bany. A través d'uns sensors es captarà la presència del visitant perquè s'activi el marc on en una pantalla de TFT es projectin imatges o la silueta d'algun personatge. A la cambra de bany, serà la silueta que simularà la minyona dels senyors, que explica, estranyada, que a la banyera ja hi hagin dues aixetes, i una amb aigua calenta, un fet insòlit el 1910, quan els senyors vivien a la casa de Canet. La casa museu destinarà l'antiga sala que havia estat el jardí per fer-hi exposicions temporals i farà visitables les golfes de la masia. L'espai que ocupa el punt d'informació de Canet, a l'entrada de l'edifici, també serà renovat. Segons explica la regidora de Cultura, Sílvia Tamayo (PSC), no caldrà tancar-lo al públic mentre es facin els treballs.
El projecte que es va començar a fer el 2004, quan la Diputació va encarregar-lo a una empresa especialitzada, s'ha finançat amb ajuts europeus i el Puosc de la Generalitat, amb una inversió que supera els 350.000 euros. La reforma de la casa museu també mostrarà part de la col·lecció del fotògraf Eugeni Forcano. Les imatges d'aquest artista, que entre els anys 1940 i 1970 va treballar a Destino i en publicacions de moda, es projectaran en un llibre o un rodet de pel·lícula gegant i es veuran imatges de la col·lecció que té sobre Josep Pla explicades pel mateix autor. La reforma es fa per fer una visita més interactiva que permeti al públic fer un recorregut atractiu i interessant sense necessitat d'afegir-se a una de les moltes visites guiades. Visiten el museu una mitjana de 7.000 persones l'any.