L'IPHES reprèn les excavacions al Molí del Salt de Vimbodí, el més important d'art paleolític de Catalunya
L'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social va començar ahir l'excavació que ja fa deu al jaciment del Molí del Salt, a Vimbodí i Poblet (Conca de Barberà), el qual es confirma que conserva la col·lecció d'art moble del paleolític més representativa de tot Catalunya. Durant aquesta primera dècada de recerca incansable, els arqueòlegs hi han arribat a extreure una desena de peces d'art moble (fetes amb plaques d'esquist i pedra calcària) d'interès «considerable», subratllava el director de l'excavació, Manuel Vaquero, sobretot si es té en compte que l'única evidència que n'hi havia fins fa poc és una placa que es va trobar al jaciment de Sant Gregori de Falset.
Però l'IPHES encara no ha esgotat tots els recursos del Molí del Salt. La campanya d'aquest any reprèn la feina que va quedar pendent de l'any passat, quan els objectius es van fixar a excavar un nivell d'ocupació del paleolític superior, és a dir, de fa 13.000 anys, i el qual té potencial per mostrar encara més peces d'aquest art. En aquest sentit Vaquero confirmava: «Estem començant a excavar un nivell particularment ric» per saber més sobre aquest art. A més dels gravats que s'hi han trobat, el Molí del Salt ha posat al descobert valuós material d'indústria lítica –eines fetes amb ossos d'animals– i restes de fauna amb evidències d'haver estat consumida per humans.
La campanya, en la qual participen set persones, durarà sis setmanes. La idea, segons Vaquero, és «allargar progressivament» la durada de les campanyes perquè la superfície de les excavacions és molt àmplia. De fet, fins ara només s'ha actuat sobre 20 centímetres de potència i encara queda rebaixar un metre i mig. Això representa que de moment només s'ha investigat el 10% del total de superfície del jaciment.