cultura

Les beceroles de la secció ‘off'

El festival Fora de Temporada vol ser el complement de Temporada Alta i servir de plataforma als joves

La majoria de les poques propostes gironines presentades eren de baixa qualitat

Tenir menys de 30 anys i presentar una proposta professional d'espectacle relacionat amb les arts escèniques, de muntatge senzill i que duri menys de 10 minuts, que són menys de 20 en el cas de les companyies apadrinades. Aquests eren els requisits per a tothom que volgués presentar propostes al festival Fora de Temporada, que es podria considerar l'off de Temporada Alta, que celebrarà la primera edició del 2 al 10 de desembre amb una seu fixa, el bar restaurant Els Jardins de la Mercè, que sempre podrà dir que ha estat el primer a apostar per un festival que va néixer com a projecte acadèmic, que es troba a les beceroles, que s'ha muntat amb una certa falta de temps i del qual caldrà seguir atentament l'evolució. El pressupost del festival, organitzat per l'associació Les Marcianes, provinents d'un postgrau de Producció i Gestió d'Espectacles de la Universitat de Barcelona, és més que modest, 2.000 euros, dels quals el 50% són despeses de producció artística. Amb això, doncs, es presenten, durant 4 dies –2, 3, 9 i 10 de desembre, a partir de mitjanit–, 4 propostes diàries d'entrada lliure.

Les organitzadores van explicar que la celebració del festival és “paral·lela, sense trepitjar” la de Temporada Alta, però també van fer declaració d'intencions: crear una plataforma que serveixi a joves artistes per mostrar el seu treball, en què tinguin cabuda creacions de professionals emergents, i ser punt de trobada d'artistes, a més de contribuir que Girona sigui la ciutat de referència de les arts escèniques durant el Temporada Alta.

La programació d'aquesta primera edició inclou la participació de quatre companyies o propostes, una per dia, apadrinada per alguna figura rellevant en l'àmbit de les arts escèniques. Aquestes actuacions tindran una durada d'aproximadament 20 minuts. La meitat han estat proposades al padrí o padrina per l'organització, i l'altra meitat són propostes del mateix padrí. Són del primer cas les companyies La Banda, que presenta Invisibles –teatre de gest–, apadrinada per l'humorista Toni Albà, i Una del montón, que presenta l'espectacle homònim –dansa–, apadrinada per la ballarina i coreògrafa Sol Picó. La pallassa Alba Sarraute va proposar la companyia Duduclown, que farà Calma, i el director del Teatre Lliure, Àlex Rigola, va proposar les actrius Nina Uyà i Alba Pujol (Els Ànecs), que presentaran un espectacle de text, basat en Les variacions de l'ànec, de David Mamet, que es titula Ànecs.

La resta d'espectacles, que tindran una durada inferior als 10 minuts, han estat seleccionats d'entre una quarantena de propostes. Aquesta ha estat la positiva resposta obtinguda a la crida feta per les organitzadores, que es van posar en contacte amb escoles i centres de teatre i de dansa, principalment de Catalunya, però també de la resta de l'Estat. En la primera edició, totes les companyies són catalanes. Era una intenció prioritzar les companyies gironines, i es va entrar en contacte amb l'Associació Gironina de Teatre, però la baixa qualitat de la majoria de les poques propostes presentades ha estat una barrera, segons les organitzadores, de manera que només n'hi ha una, La Barroca. Que no hi hagi professionals gironins de menys de 30 anys que siguin capaços de fer propostes d'una mínima qualitat hauria de convidar a la reflexió almenys als agents formatius. Les vetllades del festival seran presentades i dinamitzades per l'E-Miliu, el clown Pere Hosta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.