cultura

cultura

Altafulla recorda Labordeta, el seu veí d'adopció

El regidor Francesc Farré va destacar la senzillesa i la lluita continuada per la llibertat del poeta i polític

Volia descansar al costat del mar Mediterrani i va escollir la població d'Altafulla, on va trobar el seu recer en una casa de poble reformada al costat de la Vila Closa. L'Ajuntament d'Altafulla i les diverses entitats cíviques, unides en una comissió específica, van voler retre ahir un homenatge al poeta, cantautor i polític aragonès José Antonio Labordeta, el seu veí d'adopció, que va morir el 19 de setembre passat a Saragossa.

En l'homenatge, hi van prendre part la vídua i una de les filles del cantautor. Després d'uns breus parlaments, en què es va destacar “la senzillesa i la lluita per la llibertat” de Labordeta, Joana Badia va llegir una de les seves poesies, Llegar al mar, musicada per Dani Arrebola, que també va cantar Regresaré a casa.

Els actes es van acabar a davant de la casa del cantautor aragonès, on es va destapar una placa amb versos de la seva cançó Ya ves (“Como un árbol batido, como un pájaro herido, como un hombre sin más”). El mateix Labordeta havia demanat en diverses ocasions que se'l recordés amb aquests versos. Els assistents van entornar tot seguit el Canto a la Libertad, una de les seves cançons més conegudes.

Labordeta deia que volia canviar d'aires i descansar prop del Mediterrani. Amb aquest objectiu va comprar, a principi de l'any 2008, una casa a Altafulla. Sempre que podia, explicava, s'hi escapava “per olorar el mar”. El municipi, després de la mort del cantautor, poeta i polític, ha volgut retre un homenatge al que ja consideren el seu il·lustre veí d'adopció.

L'alcalde, Josep Maria Pérez, va recordar les “lliçons” que va aprendre de les converses amb Labordeta. El regidor Francesc Farré en va destacar la senzillesa i la lluita contínua per la llibertat, encapçalant protestes contra la guerra i contra el transvasament de l'Ebre. Una de les seves tres filles, acompanyada per la vídua del cantautor, va agrair l'homenatge i, amb llàgrimes als ulls, va lamentar que el seu pare ja no hi fos.

Durant l'acte, els Castellers d'Altafulla van aixecar dos pilars, un a la plaça del Pou i el segon just davant de la casa de José Antonio Labordeta.

LA DATA

19.9.2010
Va morir a Saragossa
el poeta, cantautor i polític aragonès José Antonio Labordeta, fill adoptiu d'Altafulla.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.