El romànic de Boí celebra deu anys com a patrimoni de la humanitat
Les esglésies de la vall han multiplicat per dos el nombre de visitants des del reconeixement de la Unesco
S'han rehabilitat vuit dels nou llocs de culte
No tot és esquí a la vall de Boí. El 30 de novembre de l'any 2000 la Unesco va declarar el conjunt romànic de la vall de Boí patrimoni de la humanitat. Deu anys després, les esglésies romàniques de la vall han duplicat el nombre de visitants i han rebut prop de 13 milions d'euros d'inversió pública. Aquests diners han permès fer treballs de rehabilitació a vuit de les nou esglésies romàniques de la vall, durant els quals s'han pogut fer nous descobriments com ara les restes dels frescos originals del segle XII a la base de l'altar de l'església de Sant Climent de Taüll. Ara queda la rehabilitació de Santa Maria del Coll, que s'ha inclòs dins el programa de restauració Romànic Obert que financen conjuntament la Generalitat i l'obra social de La Caixa.
A més de la rehabilitació dels temples, l'impuls de la declaració de la Unesco s'ha traduït en la millora dels entorns (zones d'aparcament i d'oci, retirada d'enllumenat aeri als pobles, millores dels accessos). Endesa hi ha col·laborat posant enllumenat nocturn als temples romànics, i s'han creat uns 16 nous llocs de treball, entre tècnics i guies que atenen els visitants a les esglésies 364 dies a l'any.
El perfil dels visitants és molt variat. Des de l'oficina que gestiona el patrimoni del romànic de Boí, a Erill la Vall, expliquen que predomina el turisme familiar d'arreu de Catalunya, tot i que també ha entrat amb força aquest anys el procedent d'altres indrets d'Europa, sobretot francesos, holandesos, italians i espanyols. Els visitants solen compaginar la ruta del romànic amb el turisme de natura (el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici té una de les dues entrades a la vall de Boí, una porta d'accés per on passen anualment uns 240.000 excursionistes) i l'estació d'esquí Boí Taüll Resort, en funcionament des de l'any 1998.
Així, el creixement turístic de la vall dels últims deu anys no es pot atribuir en exclusiva a la declaració del romànic del patrimoni de la humanitat, però l'alcalde del municipi de la Vall de Boí, Joan Perelada, està convençut que el turisme cultural també ha contribuït a trencar l'estacionalitat; a fer emergir durant aquests anys quatre petits hotels i cases de turisme rural i cinc nous restaurants, i a reformar i millorar els que ja existien.
El pantocràtor, a la vall
L'alcalde ha aprofitat la celebració dels deu any de la declaració de la Unesco per insistir en la seva demanda més antiga: que el pantocràtor de Sant Climent de Taüll que ara és al MNAC de Barcelona juntament amb altres peces originals tornin a les esglésies de la vall. “Ja no es poden al·legar raons de conservació i seguretat, perquè la tecnologia avui ho permet tot”, sosté l'alcalde, que considera que el retorn de les obres els “faria donar un salt espectacular com a centre cultural romànic”.