Patrimoni de tots
Miquel Sitjar s'acomiada de la comissió de Patrimoni i afirma que s'ha fet força pedagogia i sensibilització
El divendres 3 de desembre va tenir lloc la que, presumiblement, va ser l'última reunió de la comissió territorial del Patrimoni de Girona presidida per Miquel Sitjar com a director dels serveis territorials de Cultura. Sitjar marxa “raonablement satisfet de com ha funcionat la comissió, amb una nova secretària –Clara Jiménez– que funciona esplèndidament, com també ho havia fet el seu predecessor, Jacinto Sáez”. Sitjar creu que, en aquests quatre anys de gestió, s'ha avançat sobretot en una cosa: en sensibilització. “Hem avançat en pedagogia davant la societat sobre la importància que té la cura del patrimoni. I ho hem fet també adoptant posicions no maximalistes, perquè el patrimoni, en el segle XXI, ha de ser viu i integrat en l'activitat humana. L'important és vendre el patrimoni com una oportunitat de creixement per a la societat. S'ha de veure com una inversió que pot encarir un projecte, però que a la llarga es recupera”. Sitjar remarca que la comissió ha volgut ser sempre “dialogant, tenint sempre present que som un servei públic”. “També hem intentat que els temps de gestió fossin els mínims i, si ha calgut, hem convocat una comissió extraordinària perquè un ajuntament no perdés una subvenció”.
Els últims acords
En aquesta última reunió de la comissió de Patrimoni es va aprovar el projecte executiu d'adequació superficial del poblat ibèric de Sant Julià de Ramis i d'ordenació dels itineraris i accessos perquè es pugui visitar en millors condicions, com a “coronament” de diverses intervencions en aquest conjunt arqueològic que la comissió ha anat valorant en els últims anys.
També es va donar el vistiplau al projecte per consolidar “amb pedra del país” la coberta de l'ermita de Santa Maria, que forma part del conjunt patrimonial de Sant Quirze de Colera. En canvi, no es va aprovar, per raons tècniques i estètiques, el projecte d'il·luminació nadalenca a l'església de Sant Esteve d'Olot, tot i que sí que s'ha donat llum verd al projecte d'enllumenat monumental de Sant Salvador de Breda i el seu entorn, però amb una condició: abans que s'instal·li, la comissió vol veure una imatge virtual de com quedarà el monestir amb aquest enllumenat.