Maspons al MNAC
El museu custodiarà la col·lecció d'imatges formada per 1.500 positius del reputat fotògraf català
El contracte és per deu anys, renovables,
i té com a contrapartida la difusió de l'obra
La col·lecció particular de fotografies d'Oriol Maspons (Barcelona, 1928), formada per uns 1.500 positius, ingressarà al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). La Fundació Elsa Peretti, propietària d'aquest fons, signarà avui un conveni amb el museu del Palau Nacional segons el qual el MNAC custodiarà el patrimoni d'imatges de Maspons en règim de dipòsit. El contracte és per deu anys, renovables, i té com a contrapartida la difusió de l'obra de Maspons.
Per al MNAC, avui serà un gran dia. La incorporació del llegat de Maspons marcarà un abans i un després en el seu departament de fotografia, que lidera David Balsells. I no n'hi ha per menys. Es tracta de la col·lecció de fotografies en paper completa d'un creador capital en la història de la fotografia del segle XX, el pare d'imatges icòniques de las Hurdes, les barraques del Somorrostro o el moviment hippy d'Eivissa i la Gauche Divine barcelonina.
L'acord que es firmarà avui arriba després que últimament s'hagi especulat molt sobre el possible destí de l'arxiu de negatius de Maspons. Una polèmica, encara oberta, molt relacionada amb la venda de l'arxiu Centelles al Ministeri de Cultura, de Madrid. Passi el que passi amb els negatius, de moment els positius ja és segur que es queden al MNAC.
Taules gòtiques
D'altra banda, el ministeri de Cultura ha adquirit nou taules gòtiques procedents del retaule del segle XV de Sant Miquel i Sant Pere de l'altar major de l'església de Sant Miquel de la Seu d'Urgell, que passaran a formar part del fons del MNAC, segons ha informat el mateix ministeri. Aquesta compra, feta a un particular per un import de 600.000 euros i després d'anys de negociacions, permetrà que el museu de Montjuïc pugui tenir gairebé sencer el retaule de la Seu d'Urgell, pintat per Bernat Despuig i Jaume Cirera. Està previst que les taules ingressin al MNAC demà passat, segons fonts del museu.
Les diverses taules d'aquest retaule es van dispersar a principis del segle XX després de vendre's a diferents particulars. El 1907 el MNAC va adquirir-ne el compartiment i dues taules laterals i el 1956 va comprar una taula més del conjunt. La peça que falta per completar el conjunt és la predel·la del retaule.