cultura

La contra

Gavarres, natural i cultural

El massís del Baix Empordà i el Gironès, que és espai d'interès natural, ja s'està tramitant perquè també sigui, basant-se en deu dels 1.400 elements catalogats, zona d'interès etnològic

El massís de les Gavarres, que fa 30.000 hectàrees i està repartit entre vint municipis del Baix Empordà i el Gironès, va ser declarat espai d'interès natural l'any 1992. La seva declaració va ser el resultat d'una campanya social de defensa d'aquest pulmó verd al cor de la demarcació de Girona.

Però la campanya social, a part de la preservació del patrimoni natural del massís, també volia mantenir el seu patrimoni cultural. Les Gavarres, fins no fa gaires dècades, era un espai força poblat i explotat. Fruit d'aquesta humanització, al massís s'hi poden trobar moltes empremtes, com poden ser fonts, molins, mines, forns de calç, pous de glaç, rajoleries... Uns 1.400 elements, segons la catalogació feta durant els anys noranta del segle passat.

El testimoni de la conservació del patrimoni cultural el va recuperar recentment el Consorci de les Gavarres, creat el 1998 i que aplega deu dels vint municipis, a part d'administracions superiors. Ara fa dos anys, el consorci va presentar oficialment al Departament de Cultura la seva proposta de declarar el massís zona d'interès etnològic. Una proposta amb la qual, en un principi, es volia preservar tots els elements. Però davant la complexitat que això comportaria, es va optar per triar deu elements que representessin tota la petja humana. Deu elements que es convertiran en béns culturals d'interès nacional.

Els deu elements triats són: el molí d'en Frigola, a Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura; els molins del mas Xifra de Vall i de Canadell, a Palamós; el forn Gran –de calç– de Fonteta; la rajoleria de can Frigola, a Sant Climent de Peralta; els pous de glaç de la font d'en Salomó, a Sant Pol (la Bisbal d'Empordà); la font Picant, a Madremanya; les mines Victoria Esperanza i Niño Jesús, a Celrà, i els aqüeductes de can Vilallonga, a Cassà de la Selva.

La tramitació de l'expedient l'està fent el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, que el va presentar l'octubre passat a la comissió assessora del patrimoni cultural català, organisme que ja hi ha donat el vistiplau. Com també ja li ha donat l'Institut d'Estudis Catalans. I ara, aquesta mateixa setmana, ja s'ha fet un altre pas endavant, amb la informació pública de l'expedient. Durant tot un mes, tothom pot presentar al·legacions a l'expedient. A partir d'aquí, caldrà estudiar-les i, ja sense gaires coses més, portar-lo a aprovació. Al Consorci de les Gavarres no pateixen gaire, ja que recorden que l'elecció dels deu elements es va fer amb el consens del territori, especialment dels propietaris. I mentrestant el consorci fa, a proposta de Dipsalut, un estudi de recerca i protecció de les fonts del massís amb la finalitat de preservar-les, però també per potenciar-les com un actiu turístic i de salut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La Mercè d’enguany se centra en la cultura popular i incorpora nous espais i espectacles

BARCELONA
patrimoni

Les excavacions al poblat ibèric del Turó del Vent del Corredor refermen la importància de l’assentament

Llinars del Vallès
llibres

Claudia Pagès escriu sobre les dualitats i l’aigua

barcelona
LLIBRES

L’Avenç edita una vuitantena de proses inèdites de Joan Vinyoli

Santa Coloma de Farners

Un Visa pour l’Image marcat per la guerra de Gaza

Perpinyà
música

La Fireluche i Joan-Lluís Lluís estrenaran l’experiment ‘Pareidolia’ al sisè cicle El Generador

girona
TEATRE

Croàcia celebra la Diada de Catalunya amb el record de Pau Casals a la Casa Blanca

BARCELONA
Llibres

El nou projecte editorial d’Abacus Futur publicarà 250 novetats en català i castellà el 2025

Barcelona
cinema

Tres clàssics per celebrar els 90 anys de Sophia Loren

Barcelona