Cultura
festival de vídeo i art digital d'Amposta
El trànsit vital centra la sisena edició de Strobe
El certamen estrena nou espai: el Centre d'Arts Visuals, on fins al 6 de febrer es podran veure sis creacions multimèdia
S'ha substituït el documental de festes per retrats d'ebrencs destacables
De l'origen al trànsit per la vida. La sisena edició del Festival de Vídeo i Art Digital Strobe d'Amposta repeteix enguany la fórmula de l'eix temàtic iniciada l'any passat i proposa als artistes participants abordar la complexa qüestió del trànsit per la vida. “Vida és allò que passa mentre fem altres plans”, va dir John Lennon, una frase que els organitzadors de Strobe, l'àrea de Cultura de l'Ajuntament d'Amposta i el Centre d'Arts Visuals han agafat com a lema de l'edició d'enguany. L'any passat el tema central era sobre l'origen de la vida, qui sap si l'any que ve s'abordarà la qüestió de la mort com a punt final.
El festival es va inaugurar el 18 de desembre, per primera vegada al nou Centre d'Arts Visuals, on fins al 6 de febrer estarà instal·lada una exposició multimèdia en la qual han participat sis artistes de diversa procedència. Es tracta de Toni Serra, àlies Abu Ali, un artista d'origen barceloní però establert des de fa anys al Marroc i que treballa des del 1989 el format vídeo com a forma d'expressió artística. La projecció que ha portat a Strobe és Last Night Dikr, un vídeo de set minuts basat en un poema del segle XII d'un mestre sufí de l'Uzbekistan i que mostra un grup d'homes transitant a la recerca d'aigua per una ruta situada a les terres desèrtiques de l'interior del Marroc. Aquesta és potser la proposta més interessant, segons va destacar el comissari del festival, Blai Mesa. Les altres propostes són El transito, del madrileny León Siminiani; Transvisibles, de Divina Huguet i Teresa Martí, actualment establertes a Barcelona; El canto de la noche, del colombià Xavi Hurtado, i la instal·lació interactiva Catangos Remixed, de Sebastian Seifert i Miguel Marín (Árbol), un viatge sensorial a través de la línea A del metro de Buenos Aires.
A part d'això, aquesta exposició que es va inaugurar amb un concert audiovisual a càrrec de l'artista berlinès Rafaël, també inclou projeccions dels dos tallers que complementen el festival: Visions d'Alteritat, de Toni Serra i coordinat per Santi Valldepérez per alumnes de l'Escola d'Art i Disseny d'Amposta, i re)visitar el festival, de Gisela Daura i Alfred Porres, amb alumnes de l'institut Els Alfacs de la Ràpita.