Vint curs d'animació concursen en el festival Ocular Animat de la Selva
Vint curtmetratges d'animació participaran en la secció oficial d'Ocular Animat, el festival de curts de la Selva del Camp, que comença demà i acaba dissabte. Ocular Animat és una proposta nova que ha sorgit arran de la decisió municipal de reconvertir en biennal el Festival de Curtmetratges Ocular, un dels més antics de les comarques tarragonines.
Restriccions en els pressupostos municipals provocades per la crisi econòmica han fet que el festival no es convoqui fins l'any que ve. El que s'ha organitzat enguany és un certamen reduït, l'Ocular Animat, dedicat només als curts d'animació. Hi participen vint curts de producció catalana i espanyola, la majoria dels quals ja han estat premiats en altres certàmens, com Kintí, l'últim ninja català, el primer curt d'animació manga en català d'Èric Antonell; The Werepig, un curt realitzat amb la tècnica de l'stop motion que signa Sam Ortí, o La increíble historia del hombre sin sombra, de José Esteban Alenda, guanyador del Goya 2009 al millor curt d'animació. El guanyador s'endurà un premi de 1.300 euros.
A banda dels curts que concursen, Ocular Certamen ha organitzat, per dissabte, un repàs d'alguns dels millors curts d'animació de la història del cinema des dels pioners del dibuix animat (Reynaud, Méliès, S. Blackton, Cohl, MacCay) fins als creadors de l'animació per ordinador en 3D (Lasseter): «No hi seran tots, però sí alguns dels que han fet aportacions a la tècnica o a l'estil, com ara els nord-americans Fleischer, Disney, Avery, Hanna-Barbera i Freleng; el canadenc Mc Laren; els txecs Zeman i Svankmajer, o el japonès Tezuca», segons ha explicat l'organització del certamen. S'hi projectaran deu films.
També amb motiu de la commemoració del vuitantè aniversari de Tintín, el personatge de còmic creat per Hergé, Ocular projectarà divendres Tintín i el Temple del Sol, estrenada com a llargmetratge l'any 1969.