Cultura

Un canvi de cicle?

Ferran Mascarell afirma que mantindran la nova política de fer menys films i de més qualitat

No hi hauria cinema català –ni europeu– sense ajuts públics, però els recursos que es dediquen a la indústria audiovisual es poden gestionar de maneres diferents. Ja fa tres anys, l'aleshores conseller de Cultura Joan Manuel Tresserras i la directora de TVC, Mònica Terribas, van anunciar la creació d'un fons de quatre milions d'euros per finançar, en els dos anys següents, quatre grans projectes audiovisuals en versió original catalana, amb un milió d'euros cada. Pa negre n'era un, i Isona Passola no s'ha cansat de repetir que, sense aquest ajut, la pel·lícula no hauria existit.

Herois, Bruc i l'encara pendent d'estrena Eva són també fruit d'aquesta nova política, i els productors que se n'han beneficiat reclamen que hi hagi continuïtat amb el nou govern. Isona Passola es mostrava ahir convençuda que serà així, “perquè aquesta política ha estat un èxit, i seria trist que partíssim de zero, les coses s'han fet bé”. En la mateixa línia es manifestava fa unes setmanes Edmon Roch, el productor de Bruc: “Sense la política de l'ICIC aquesta pel·lícula no existiria. En som totalment conscients. Hauria estat una altra pel·lícula, més pobra, sense les condicions per competir internacionalment”.

El nou conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va fer unes declaracions ahir que apunten precisament a la continuïtat d'aquesta línia d'actuació. “Des de les polítiques públiques intentarem que es facin unes quantes pel·lícules menys, però que tinguin un estàndard alt, perquè així segurament es mouen al mercat molt millor”. Creu que els 17 premis Goya aconseguits diumenge per pel·lícules catalanes és el “reconeixement a un treball ben fet”.

Mascarell va fer aquestes declaracions a l'Ateneu Barcelonès, on participava com a extra en el rodatge d'un fals documental sobre els expresidents catalans Francesc Macià i Lluís Companys. Per Mascarell, “es tracta de definir una certa marca de Catalunya identificada amb una manera de fer cinema, que és el que aporta Pa negre: singularitat, universalitat i talent, tot ben combinat”. Per això cal un “treball cooperatiu entre les productores catalanes i l'administració”.

Aquesta política ha servit per potenciar la figura del productor en el cinema català, en què tradicionalment ha destacat la figura del director productor. Significativament, el mes d'octubre passat Tresserras va convocar els quatre productors de Pa negre, Herois, Bruc i Eva (Isona Passola, Luis de Val, Edmon Roch i Sergi Casamitjana, respectivament), per presentar davant la premsa els resultats d'aquesta nova política que sembla consolidar-se. El temps dirà si estem davant d'un canvi de cicle.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.