cultura

La contra

Premi sota la cúpula de Vilassar

Vilassar de Dalt entrega el guardó biennal Guastavino a Megan Reese, una estudiant nord-americana que va llegir la tesi al teatre La Massa, obra de l'arquitecte valencià

L'arquitecte Rafael Guastavino va morir fa 103 anys. Tot i haver nascut a València i ser el principal exponent de l'aplicació de la volta catalana, els reconeixements a l'Estat espanyol no han estat prou generosos amb la seva figura. Aquesta setmana, però, a Vilassar de Dalt, s'ha celebrat l'acte culminant de l'homenatge que aquest municipi maresmenc ha volgut fer a l'autor de l'obra més prestigiosa del municipi. I va ser precisament en aquest espai, el teatre La Massa, recuperat per a la ciutadania ara fa quasi una dècada, on es va celebrar l'entrega del primer premi de la biennal Guastavino, al millor treball de recerca sobre la volta de maó de pla, també coneguda com a volta catalana.

Els organitzadors del certamen van decidir obrir les bases a tothom qui volgués participar, a altres universitats i països. I va ser als Estats Units, país en què Guastavino va passar gran part de la seva vida i va deixar la majoria de la seva obra, on la iniciativa es va acollir amb més entusiasme. De fet, dels set treballs que finalment van arribar a la fase final del concurs, cinc procedien de l'altra banda de l'Atlàntic: dos de Boston, dos de Nova York i un de Washington. La guanyadora va ser la novaiorquesa Megan Reese, que, com a part del premi, dijous va llegir la seva tesi al teatre La Massa, sota la imponent cúpula que l'arquitecte valencià va aixecar pels volts de 1880. “La Massa és l'essència de Guastavino”, va dir Reese, que va defensar l'ús de la volta catalana, en l'arquitectura moderna.

A l'acte, hi van acudir el cònsol general dels Estats Units a Barcelona, Gregory D. Crouch i el director general de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Joan Pluma, que va posar de relleu el vessant internacional del certamen. “Aquesta és la línia en què hem de treballar”, va assegurar el representant del govern català. Per la seva part, l'alcalde de Vilassar de Dalt, Llorenç Artigas (GEVD), va destacar el treball fet i la necessitat de continuar amb aquest projecte més enllà de la primera edició. El tinent d'alcalde, Xavier Yelo (ERC), va assegurar que la biennal és una mostra “de la unió dels vilassarencs”. Un dels reptes de cara a la nova convocatòria, que s'ha de resoldre el 2012, és que la Generalitat col·labori en la seva organització, la qual cosa permetria créixer el certamen i alleugeriria econòmicament el consistori. Ambdues parts ja s'han citat per parlar-ne en les properes setmanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.