La Festa de la Cultura del Penedès premia la plataforma per la vegueria
També van ser homenatjats l'artista Maria Assumpció Raventós i l'arqueòleg Joan Santacana
La primera Festa de la Cultura del Penedès no va evitar en cap moment la reivindicació política i territorial que hi havia darrere d'un acte d'aquestes característiques. I, en la primera edició, el jurat va decidir donar un dels quatre premis a la plataforma per la vegueria pròpia, una reivindicació que des de l'Institut d'Estudis Penedesencs s'ha promogut fins i tot abans de la creació de la plataforma. La tasca continuada a favor del reconeixement administratiu del Penedès com a vegueria, el foment del debat al voltant del present i el futur de les comarques de l'Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf, i la capacitat per generar un ampli moviment social penedesenc van ser els mèrits que el jurat de la primera Festa de la Cultura de l'IEP va considerar a l'hora de lliurar el reconeixement Teresa Basora de promoció i divulgació cultural 2009 a la plataforma per la vegueria pròpia.
Els altres guardonats van ser l'artista sadurninenca Maria Assumpció Raventós, destacada per la seva visió particular del Penedès a través del tapís. Raventós, que el 1991 va rebre la Creu de Sant Jordi, també ha destacat pels seus gravats i pintures, que ha anat recuperant i aparcant en diferents etapes. Raventós va rebre ahir a la nit el reconeixement Santiago Rusiñol de les arts per la seva dilatada obra artística, a través dels volums i els colors de la qual ha projectat la mirada sobre aquest territori, segons el veredicte del jurat. L'artista de Sant Sadurní ha rebut al llarg de la seva vida nombrosos premis i reconeixements d'àmbit internacional.
L'arqueòleg del Vendrell Joan Santacana Mestres, destacat a les comarques del Penedès en els últims anys a causa de l'exhaustiva recerca que es va fer sobre la Guerra Civil centrada a la fossa d'Albinyana, va ser guardonat amb el premi Emili Giralt de recerca. El jurat en va destacar la trajectòria i el compromís amb el Penedès i el fet que Santacana, com a professor de la Universitat de Barcelona, ha aconseguit fer una gran divulgació dels projectes de recerca històrica fets al Penedès i els ha convertit en referent als camps universitaris i d'investigació d'arreu.
I, finalment, el reconeixement Pau Casals de trajectòria i compromís cultural va ser per a l'Agrupació de Balls Populars de Sitges. El jurat va considerar clau la persistent voluntat de mantenir vives tota mena de manifestacions tradicionals i populars penedesenques, d'actualitzar-les i de saber-les projectar conjuntament amb les de la resta del Penedès i per això va lliurar el guardó a l'entitat sitgetana.
Tots els reconeixements els va escollir el jurat d'entre les diferents propostes que els ciutadans van fer arribar a l'IEP fins al 23 d'abril passat.