Cultura

“L'explotació sexual és un nou esclavatge”

Santi Baró (Olesa de Montserrat, 1965) ha guanyat el IX Premi Barcanova de literatura infantil i juvenil amb La lluna de gel, una obra que relata l'experiència d'una noia romanesa obligada a prostituir-se. La novel·la està inspirada en fets reals: una jove va aconseguir escapar d'una xarxa d'explotació sexual i va tornar al seu país, on va ser internada en un centre d'acollida. Baró va llegir la notícia a la premsa i va seguir-ne la pista fins a Bucarest, on va aconseguir conèixer-la. “Tota la novel·la és ficció, però hi és l'essència del drama personal, tot i que no hi apareix ni una quarta part del que va sofrir. L'explotació sexual és com una nova xarxa d'esclavitud”, denuncia l'autor. En primera persona, la protagonista, Ileana, explica la misèria en què va viure la infantesa, en un entorn rural. Anhelava ser model, i va viatjar fins a Bucarest perseguint un somni que va esdevenir malson.

El premi Barcanova, dotat amb 22.000 euros, vol fomentar la lectura en català i només admet originals en aquesta llengua. Enguany hi han participat 47 obres. La finalista ha estat Maria Espluga (Barcelona, 1968), amb Antònia Purpurina. Espluga és il·lustradora i aquest és el seu primer conte llarg, protagonitzat per una nena de set anys que mai ha anat a l'escola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.