cultura

Rocamora i Bagés, junts al Festival MAS de París

El mite de Penèlope

Els dos artistes ebrencs participen en un concert de música contemporània en un teatre parisenc

Es tracta de mesclar art sonor i art visual

El tàndem Jaume Rocamora (artista visual de Tortosa) i Joan Bagés (músic de Flix) continua donant fruits importants i catapultant ben lluny del petit univers ebrenc propostes artístiques agosarades, innovadores i fins i tot futuristes. L'última arribarà el dimarts 5 d'abril a París. Els dos artistes participaran en el Festival MAS (Música d'Avui en Escena), promogut pel col·lectiu d'artistes de París Trafic, que pretén transmetre la música contemporània d'una manera diferent introduint elements d'altres disciplines artístiques.

Aquest festival organitza cada primer dimarts de mes un concert de música contemporània a l'històric teatre de marionetes i d'ombres xineses Théâtre du Petit Miroir d'Issy-les-Moulineaux. En el concert d'aquest dimarts Bagés presentarà dues obres: El gest capturat (de la improvisació a l'escriptura), segons la seua traducció de l'alemany, i Transductions Mixtes, en el seu títol en francès. La primera la va compondre a Berlín i és per a flauta, violí i guitarra amplificats i sistema musical interactiu, mentre que la segona és per a flauta, violí, guitarra i electrònica. Bagés dirigirà la música i Jaume Rocamora entrarà del carrer “com fan aquells que entren en un bar a vendre ulleres o rellotges”, exemplifica ell mateix, i mostrarà al públic assistent la seua última obra plàstica, Penèlope, creada expressament per a l'ocasió i que encaixa a la perfecció amb l'obra musical de Bagés. Es tracta de tres potents elements de trepa (de 70 per 70 centímetres), encotillats en tres carpetes que contenen cada una set fulls, sis de gelosies i un d'opac, marcats pel color roig, groc i blau. “Són fulls foradats que deixen passar la llum, que seria el so o la música, o la tapen, cosa que equivaldria al silenci”, argumenta Rocamora, que ha tingut molt present que actuarà en un teatre d'ombres xineses.

Amb Penèlope, Rocamora, també ha volgut abordar la idea de les gelosies (l'enreixat que es posava als convents que deixava als de dins veure els de fora però els de fora no veien els de dins). Li ha posat Penèlope, amb referència a la dona d'Ulisses, que l'esperava fent i desfent el jersei. “És com els meus llibres d'artista que es fan i es desfan en el temps”, argumenta l'artista tortosí.

En el mateix concert també hi intervindran els compositors Javier Campaña, Santiago T. Diez Fischer i Matias Giuliani, que presentaran altres peces.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.