cultura

La contra

En record de Jordi Francolí

Es crea a l'Espluga de Francolí l'associació La Cultural Jordi Francolí, que pretén impulsar activitats alternatives a la vila i a la comarca, en una iniciativa del jove cantautor desaparegut

Una setmana abans de la mort del jove cantautor espluguí Jordi Francolí –el 7 de juny del 2009–, es presentava a l'Església Vella de l'Espluga de Francolí el seu segon treball, Sense pressa (música per escoltar en solitud), en homenatge a mossèn Ramon Muntanyola. Aleshores aquest rotatiu ja va dedicar-li aquest espai per donar a conèixer el nou disc d'un jove que apuntava alt, la vida del qual es va estroncar amb només 25 anys en un fatídic accident de cotxe.

Dos dies abans de morir, el Jordi, que, segons els seus amics, connectava amb gent d'ideologies i d'inquietuds diverses, havia expressat la voluntat de dur a terme activitats per tal de dinamitzar el poble, en la primera reunió que va tenir lloc al Corral, –espai d'assaig del cantautor–, a on es va gestar l'entitat espluguina

Dos anys després, la seva germana Carme Francesc i un grup d'amics han decidit tirar endavant la iniciativa del cantautor espluguí desaparegut i el proper 23 d'abril, coincidint amb la seva onomàstica, es presentarà la nova associació que pren el nom de La Cultural Jordi Francolí.

L'associació La Cultural Jordi Francolí, que inicia un procés de desenvolupament, està integrada per una desena de persones de diferents àmbits, amb formació i edat diversa. És a partir d'aquest entramat de persones, procedent també de diversos indrets i propera al Jordi Francolí, que s'espera que flueixin les propostes que estan dirigides a tothom. L'objectiu, segons apunten Toni Sánchez i Enric Mercadé, dos dels impulsors de l'entitat cultural, “és oferir activitats alternatives de caire cultural, social i donar a conèixer l'obra del Jordi en l'àmbit local i comarcal”.

Coincidint amb la presentació que es farà per Sant Jordi, està previst que la sala Lluçià Navarro del Casal de l'Espluga sigui l'escenari d'un concert de música en directe, amb col·laboracions en homenatge al cantautor espluguí. Les activitats previstes es difondran de moment a través dels diversos canals de comunicació de la xarxa com ara el Facebook. Juntament amb el recital d'homenatge es farà una petita exposició informativa sobre l'origen d'aquesta nova entitat cultural, i el mes de maig vinent, una xerrada sobre tantrisme que incidirà en diversos aspectes de la tradició esotèrica i també una exposició fotogràfica de nusos de Mireia Díaz. Existeix, però, una llarga llista de propostes, que tot i que no estan del tot definides sí que s'incorporaran a la programació de La Cultural Jordi Francolí, entre les quals cal destacar una activitat d'art al carrer, xerrades de temes d'actualitat, sobre alimentació ecològica i escoles obertes, i activitats de sensibilització amb el territori, que permetin fer una descoberta de l'entorn a través de caminades populars, per promoure la natura i l'ecologia, que tant agradaven al Jordi.

Les propostes de caire musical que també formaran part del programa cultural estan encaminades a difondre l'obra musical de Jordi Francolí, i en aquest sentit, es preveu la realització de tallers de percussió, l'elaboració d'un cançoner amb la participació dels escolars de la comarca i tallers familiars.

Jordi Francolí va iniciar el 2005 la seva trajectòria professional amb la formació manresana Esclat Gospel Singers, que l'estiu passat va participar en el concert d'homenatge que se li va retre i en què es va donar a conèixer el seu últim recopilatori. Un treball inèdit que es va poder publicar a títol pòstum, gràcies a la col·laboració de l'amic Ramon Amigó, que va extreure els temes del seu ordinador.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.