L'Espluga de Francolí recupera la fàbrica de la Fassina, on s'ha dissenyat un projecte museogràfic
El primer pas ha estat restaurar la maquinària i les principals eines que s'utilitzaven a l'antiga fàbrica d'alcohol com són el forn, la bomba de pistó, la màquina de vapor, les olles de bullir, els embarrats, la premsa, la triadora, els calderins d'aram, les vagonetes, la ventadora, la bàscula, i també les canonades i escales i els ancoratges i les unions entre els diferents components, etc. Després s'iniciarà tot el procés de museïtzació interior de la fassina. Aquesta fase s'ha encarregat al reconegut arquitecte Dani Freixes, que també ha executat el projecte del Museu de la Vida Rural.
La veu dels treballadors
Tres dels antics treballadors de la fàbrica d'alcohol de Cal Balanyà han accedit a explicar com s'hi treballava i la feina que hi feien en primera persona. Aquest document audiovisual serà reproduït en algun punt del recorregut del museu un cop obri les portes. Joan Cera, Josep Rossell i Jordi Montserrat van saber explicar també el procés d'obtenció de l'alcohol des que arribava la brisa fins que sortia el bocoi ple.
El projecte de restauració de la fassina i la seva obertura com a museu es fa gràcies a l'aportació de la Generalitat a través de la llei de barris, amb un import de 90.000 euros, del Sistema del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, amb 60.000 euros més, i de l'Ajuntament de l'Espluga de Francolí, que hi col·labora amb 30.000 euros.
L'edifici de la fassina està situat darrere l'actual oficina de turisme, lloc pel qual s'accedirà un cop sigui operatiu, i ja fa anys que es va restaurar l'exterior de l'edifici, l'interior i també la xemeneia que el caracteritza. Amb tot, és previst que el museu s'inauguri abans que s'acabi l'estiu.