cultura

La contra

Boscos d'arena i sal al Delta

Obren a Deltebre el primer i únic parc temàtic d'escultures monumentals de sorra de tot l'Estat espanyol. L'han aixecat artistes internacionals i es renovarà cada any

Les aus, els camps d'arròs, el paisatge de maresmes o les platges verges estan deixant de ser de mica en mica l'únic motiu per visitar el delta de l'Ebre. L'oferta creix i el turisme de natura que fins ara oferia una de les zones humides més importants de la Mediterrània occidental es complementa amb altres ofertes més creatives i culturals. Així al costat mateix de la urbanització Riumar, a Deltebre, en un espai natural de 12 hectàrees on abans hi havia arrossars i on l'empresa Planet Delta ja fa temps que ofereix als visitants propostes diverses vinculades a les activitats tradicionals del Delta com ara navegar amb barca de perxar, plantar arròs, anar en bicicleta o observar aus, ara s'ha afegit una nova oferta: la de Món Park Arena, el primer i únic parc temàtic d'escultures monumentals d'arena que hi ha a l'Estat espanyol. Obrirà per Setmana Santa i els seus impulsors són dos artistes que fa anys que treballen en aquest món construint escultures d'arena per països tan diversos com Holanda, Itàlia o Polònia. “És curiós que aquí que tenim un clima molt més càlid no hi haja cap parc d'aquest tipus”, manifestava Sergi Ramírez. Ell i Montse Cuesta són els ideòlegs d'aquesta nova oferta, a través de la seua empresa Arenas Posibles.

De moment, en els 20.000 metres quadrats de què disposen al cor del Delta, han construït dotze conjunts escultòrics de grans dimensions units per un itinerari, i en la construcció del qual han participat des del març fins ara uns dotze artistes internacionals especialitzats en aquest món. El primer conjunt vol captar l'interès del públic juvenil i mescla personatges com Catwoman o Spiderman enmig d'un paisatge purament urbà que contrasta amb l'espai natural del Delta. La resta d'escultures, amb una mitjana de quatre metres d'altura, estan dedicades a personatges mitològics dels boscos de tot l'Estat. És la seua aportació a l'Any Internacional dels Boscos. Les escultures estan fetes amb arena extreta de la mateixa finca, compactada al màxim i a màquina. La tècnica consisteix a encofrar blocs de sorra i compactar-la per després esculpir-la amb espàtules, pales o el que convinga. Al final es reforça amb una barreja de cola i aigua biodegradable que la faça resistent a la intempèrie. El cert és que la sal del sòl deltaic els dóna un to blanquinós que recorda la pedra. Cada any renovaran el parc, visitable com a mínim des de la primavera fins a la tardor. “La idea és en un futur apostar per altres corrents artístics més abstractes”, apunta Ramírez, tot assenyalant que al nou parc també es faran demostracions i tallers participatius. Es busca un públic actiu que no només contemple sinó que també hi participe. Per això hi haurà una zona de jocs d'arena i una altra per ensenyar la tècnica de la sorra. El preu: 3,5 euros els adults i 2,5 els menors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.