cultura

La joventut, premiada en la Nit de Sant Jordi d'Òmnium-Catalunya Nord

El secretari del govern de la Generalitat, Germà Gordó, va afirmar davant les autoritats nord-catalanes que “sense la Catalunya Nord Catalunya seria un país esquinçat, junts som la Catalunya completa”

La presidenta del Consell General dels Pirineus Orientals, Hermeline Malherbe, i el batlle de Perpinyà, Jean-Marc Pujol, van ser presents en l'aperitiu que va precedir el sopar i la cerimònia de la vint-i-dosena edició de la nit literària de Sant Jordi d'Òmnium Cultural-Catalunya Nord, i no van assistir a la concessió dels premis ni van fer cap intervenció pública, com en altres edicions havien fet els seus predecessors en el seu càrrec.

En nom de la presidenta del Consell General va parlar el vicepresident Marcel Mateu, que va assenyalar “el compromís de la institució amb aquests premis literaris catalans”, dotant les tres categories del premi de Joves Escriptors. Mateu, en la seva intervenció, va voler recordar “l'editor Robert Avril, l'escriptor i locutor Norbert Narach i el cantant Jordi Barre”, desapareguts fa poc.

En representació del batlle de Perpinyà va intervenir el vicepresident de l'aglomeració, Jaume Roure, amb paraules de contingut més polític ja que va alertar que “els futurs canvis institucionals a l'Estat francès diluiran la personalitat de Catalunya Nord dins la regió Llenguadoc-Rosselló”.

Per obrir la vetllada, davant les dues-centes cinquanta persones presents, la presidenta d'Òmnium Cultural-Catalunya Nord, Montserrat Biosca, va demanar a les institucions que “en aquests temps de crisi financera” no caiguin “en la temptació de reduir els pressupostos per la cultura” i, en el cas nord-català, va recordar que “invertir en la promoció de la identitat i la llengua catalanes és estimular l'economia, per les relacions amb la Catalunya Sud”.

Representant la Generalitat van ser presents tota la vetllada el director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Joan Gaubí, i, en nom del president Artur Mas, el secretari del govern català Germà Gordó, que va fer un parlament de clara reivindicació de “la vitalitat de la nostra nació” i de “la voluntat de ser un mateix poble” a través de la figura de sant Jordi, que “agermana tots els catalans”. Va agrair “la feina feta per Òmnium-Catalunya Nord al servei del país” i –lluny de la reserva que en altres edicions havien tingut els representants de la Generalitat– va afirmar que “sense la Catalunya Nord Catalunya seria un país esquinçat, junts som la Catalunya completa” i va acabar la seva intervenció amb un “Visca Catalunya lliure!”.

Els guardonats

El Premi Catalunya Nord d'Assaig Pedagògic de l'Institut d'Estudis Catalans ha estat concedit a Pasqual Tirach pel treball Els sobrenoms de Catalunya Nord. Patrimoni immaterial, testimonis socials i lingüístics.

El Premi Joves Escriptors del Consell General dels Pirineus Orientals ha estat atorgat en la categoria Primària a la classe bilingüe de l'escola primària Pasteur de Perpinyà pel treball Princesa o bruixa. La categoria Col·legi ha estat guanyada pel col·legi Comte Guifré de Perpinyà amb l'obra de teatre Sam. I la categoria Liceu l'ha obtingut la primera bilingüe del liceu Maillol de Perpinyà amb el text El paio del call, una “narració contemporània sobre la barreja de cultures al barri de Sant Jaume”.

El Premi Francesc Català de Poesia concedit per Òmnium Cultural l'ha obtingut Josep Pejó i Vernís amb el recull Desnorditats.

El Premi Narrativa per a Infants de la Vila de Perpinyà l'ha obtingut, per unanimitat, Tara Delvano, jove nord-catalana de 17 anys amb el text El rei té la pelosa.

El Premi Reportatge de la revista El Temps va ser declarat desert.

Per primer any, l'associació patronal UPE 66 concedia el Premi d'Economia transfronterera, que va ser atorgat al web La Clau, amb una menció especial per a la revista Mirmanda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.