Cultura

Tocs. cobla

de

Notes de concert

Per més abstracte que vulgui ser l'obra musical, per més que en la seva creació els autors vulguin obeir exclusivament la música per la música i oblidar-se de vivències i impressions per buidar de qualsevol contingut extramusical l'obra que estan construint, és gairebé formalment impossible que el resultat d'una reflexió creativa tan íntima no manifesti algun caràcter personal, inherent a l'ésser que li està donant forma. Les accions humanes, i sobretot les creatives, són fruit de reflexions més o menys profundes impossibles de bandejar en els processos intel·lectuals. I als espectadors, en reviure aquestes obres, tant li fa si és interpretant un quadre com revivint una obra musical, la informació externa se'ns fa cabdal per poder-nos endinsar en profunditat i deixar-nos captivar incondicionalment.

Tot just acaba d'aparèixer el llibre Notes de concert, un recull d'articles de David Puertas sobre obres i compositors catalans que han estat publicats o comentats en múltiples concerts, conferències, emissions radiofòniques i publicacions de tot ordre, des de programes de concert fins a llibrets d'enregistraments. El fet és que sense voler fer-ne un diccionari, el llibre ofereix una visió perimetral molt més que completa de la història més recent de la música catalana, no només de noms consagrats com Casals, Gerhard, Toldrà o Morera o d'autors contemporanis consolidats com Amargós o Guinjoan, sinó també d'altres com Oltra, Martínez Comín, Bernat i Moraleda. La informació es fa imprescindible per copsar els petits detalls de qualsevol audició, però la peculiaritat del recull rau en el personalíssim punt de vista de Puertas, que a la seva condició de periodista hi afegeix la de músic i pedagog, cosa que assegura tant el rigor tècnic
del que comenta com
el caràcter didàctic de l'obra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.