cultura

El monestir de Poblet posa al dia les visites turístiques

Preveu posar en marxa una sèrie d'iniciatives entre les quals destaca l'obertura d'un centre d'interpretació de la vida monàstica amb l'objectiu de donar un nou caire a les visites

S'aprofitaran espais que estan en desús

Es preveu implementar un sistema d'audioguies

El monestir de Poblet té previst posar en marxa una sèrie d'iniciatives amb la voluntat d'intentar acollir d'“una manera diferent els visitants”, ha assenyalat el pare prior Lluc Torcal.

Es tractaria no tant d'augmentar el nombre de visites –anualment el monestir cistercenc rep de 130.000 a 150.000 visitants, una xifra que en els darrers anys ha baixat lleugerament–, sinó d'oferir més qualitat.

El projecte de redefinició de les vistes forma part d'un projecte global de millora en el conjunt monumental que s'inclou en el nou pla director del reial monestir i amb el qual la comunitat cistercenca ha adoptat un compromís envers el medi ambient que l'ha empès a dur a terme diverses actuacions a favor de la sostenibilitat.

És a partir d'aquesta conversió que sorgeix la idea que a les visites “també se'ls hauria de donar un nou caire millorant-les en qualitat”, explica el prior fra Lluc Torcal. Aquest pas endavant per adaptar-se als nous temps també significa assumir millor el paper que dins la comarca i el país té el monestir cistercenc de Poblet.

Centre interpretatiu

Una de les actuacions més destacades dins aquest procés de modernització de les visites al monestir és, sens dubte, la construcció dins el recinte monacal d'un centre d'interpretació de la vida monàstica que preveu fer ús dels recursos audiovisuals per fer conèixer als visitants diversos aspectes relacionats amb el modus vivendi de la comunitat de monjos de Poblet. Fra Lluc Torcal assenyala que “s'està treballant per intentar donar claus als turistes que ajudin a conèixer la simbologia que hi ha al darrere, més enllà del sentit arquitectònic o arqueològic que es dóna a la visita al monestir”. La idea és que al costat d'aquest nou centre interpretatiu es creï un jardí de les plantes bíbliques.

Una altra de les actuacions encaminades a posar al dia les visites turístiques al monestir i en la qual també s'està treballant és a implementar un sistema d'audioguies, una iniciativa que donarà l'oportunitat als visitants de realitzar visites individualitzades i que ajudarà a connectar més fàcilment amb el silenci i la pau que es respira al conjunt del monestir.

D'altra banda, en aquest pla de millora també s'inclou la intenció de complementar l'oferta de restauració de l'Hostatgeria de Poblet, que fa un any que es va posar en funcionament, i de l'hostal el Fonoll, situat davant l'entrada del monestir, amb l'obertura d'una cafeteria al recinte monacal.

En el plec d'actuacions previstes al cenobi cistercenc també s'inclou la millora de la visita del museu d'art litúrgic, situat al Palau del Rei Martí, que disposarà de nous indrets museïtzats que es comunicaran entre si.

L'obertura al públic de l'antic Palau de l'Abat, seu actual de l'Arxiu Tarradellas, és una altra de les propostes dirigides “a fer aquest espai 100% visitable, per tal que s'expliqui la funció que ha tingut l'edifici al llarg de la història i la tasca que es desenvolupa a l'arxiu”, assenyala el prior de Poblet. La intenció, segons apunta fra Lluc Torcal, “és reubicar els diversos espais del monestir per dur a terme aquestes actuacions i habilitar zones en desús”.

Un altre objectiu: l'autonomia energètica

La conversió ecològica endegada al cenobi cistercenc es fonamenta en quatre pilars bàsics, que són evitar les emissions contaminants i fer ús de l'aprofitament dels recursos amb la introducció d'energies netes que puguin fer arribar a “l'autonomia energètica dels monestirs”, i poder donar respostes mediambientals a la contaminació acústica. Són precisament l'estalvi energètic i la reducció de les emissions els aspectes en què el monestir de Poblet ha dedicat més esforços, amb projectes a la vista que dotaran de calefacció geotèrmica la meitat del cenobi cistercenc, en substitució de les calderes de gasoil, que s'aniran eliminant. En aquesta línia s'han impulsat altres iniciatives, com ara la instal·lació a l'entrada del recinte monacal d'una quinzena de fanals solars d'última generació o l'ús a la nova Hostatgeria de Poblet de captadors solars tèrmics per obtenir aigua calenta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.