cultura

Els Bardou-Job, la indústria i les arts

Una gran exposició al Museu Rigau mostra la influència que va tenir la família d'industrials nord-catalans en el món de l'art i la publicitat

Fins al 9 d'octubre, el Museu de Belles Arts Jacint Rigau presenta l'exposició La Belle Époque dels Bardou 1880-1914, dedicada a una de les més importants famílies de Catalunya Nord per la seva influència en l'àmbit de la indústria, l'art i l'arquitectura.

Aquesta relació que es crea per primera vegada entre el món del treball i el món de l'art és fruit de moviments com el modernisme a Catalunya, el Jugendstil a Alemanya, Arts and Crafts a Anglaterra i l'art nouveau francès.

A Catalunya Nord, una família d'industrials perpinyanesa, els Bardou, productors de paper, esdevé capdavantera amb el nou concepte de la publicitat de massa amb la utilització del cartell publicitari.

Les marques Bardou, Nil i sobretot Job (paper de fumar, cigarrets) van encarregar la més extraordinària sèrie de cartells de l'època de l'art nouveau. La major part dels grans il·lustradors d'aquest període van treballar per la marca nord-catalana com Chéret, l'inventor del cartell litogràfic a la francesa, Mucha, però també Toulouse-Lautrec i Ramon Casas, entre molts altres.

L'exposició presenta la integralitat dels cartells de publicitat de la marca Job publicats entre 1880 i 1914.

Bardou (i les famílies aliades com els Pams o els Ducup de Saint-Paul) utilitzen també els artistes i artesans d'art per als seus projectes i gustos personals. L'exposició presenta també una sèrie d'obres encarregades per la família Bardou-Job, propietats de col·leccions públiques o privades (retrats, retrats de família, escultures).

Una altra part de l'exposició és dedicada als castells sumptuosos de l'arquitecte Viggo Dorph Petersen, encarregats pels Bardou i emblemàtics de l'estil de vida de la Belle Époque. Els seus interiors decorats i moblats a l'estil art déco hi són detallats. Valmy a Argelers, D'Aubiry a Ceret, Ducup de Saint-Paul i el palau Pams a Perpinyà o l'ara Maternitat d'Elna figuren entre aquestes obres arquitectòniques.

Un catàleg amb importants comunicacions, l'accés a conferències i a uns circuits de visites a Perpinyà són també disponibles.

Museu Rigau, carrer de l'Àngel, Perpinyà.

Obert cada dia excepte els dilluns de 10h30 a 18h00.

Preu d'entrada. 2 i 4 euros (gratuït per als menys de 26 anys, beneficiaris del RSA).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.