cultura

cultura

Troben una trentena d'objectes del segle III aC a Avinyonet del Penedès

Les troballes s'han realitzat a l'assentament ibèric del Turó de la Font de la Canya

Arqueòlegs de la UB ha descobert àmfores i una estatueta d'argila

L'equip d'arqueòlegs que treballa des del mes de febrer a l'assentament ibèric del Turó de la Font de la Canya, a Avinyonet del Penedès, ha trobat més de trenta objectes del segle III abans de Crist dins d'una de les més de quatre-centes sitges que conformen el jaciment. Són un conjunt de materials relacionats amb l'agricultura com ara àmfores, una tanagra (una estatueta d'argila) i vassets de fireta que s'haurien utilitzat en un ritual de caràcter religiós relacionat amb les divinitats femenines, segons ha explicat el codirector de les excavacions, Dani López. Els treballs a la zona formen part d'un pla d'ocupació de la Generalitat que va començar al febrer i s'allargarà fins a l'agost, i està a càrrec d'un grup d'arqueòlegs de la Universitat de Barcelona.

El jaciment data entre els segles VII i III aC i la seva peculiaritat és que està compost per més de quatre-centes sitges que s'utilitzaven per emmagatzemar cereals. Una de les troballes més importants que s'han fet darrerament al jaciment és la descoberta dels més de trenta objectes relacionats amb l'agricultura en una de les sitges de l'assentament de dos metres de profunditat. Dani López ha afirmat que és “excepcional” trobar aquests tipus d'objectes en un jaciment com el d'Avinyonet, ja que són objectes propis de jaciments de ciutats més grans. Es tractaria d'un conjunt d'objectes utilitzats en “algun tipus de ritual de caràcter religiós” celebrat en alguna “intersecció comercial”, segons ha especificat el codirector dels treballs. A més, Dani López ha afegit que el ritual estaria relacionat amb la deessa de l'agricultura, Demèter.

Un espai “complex”

Les excavacions que s'estan duent a terme al jaciment penedesenc des del mes de febrer han permès treballar a les zones de l'hàbitat de l'assentament i s'ha descobert que és un espai “complex” i que conté elements com ara “clavegueres que estaven relacionades amb les activitats que es desenvolupaven al jaciment”, ha dit López. A més, també s'han pogut excavar vint noves sitges; així, fins ara se n'han excavat 130 de les més de quatre-centes que hi ha al jaciment.

Exposicions

El codirector dels treballs ha destacat que l'objectiu d'aquestes excavacions és que en un futur el jaciment pugui ser visitable i es puguin fer exposicions temporals amb els materials trobats un cop s'hagin estudiat i classificat. Els diners aportats per la Generalitat en la campanya d'excavació dels anys 2010 i 2011 és de 37.000 euros. Des de l'inici de les excavacions al jaciment l'any 2000 fins a l'actualitat s'han destinat 116.000 euros de recursos econòmics a l'assentament.

LA XIFRA

116.000
euros
és la quantitat invertida en l'excavació del jaciment d'Avinyonet des de l'any 2000 fins a l'actualitat.

LA FRASE

Els objectes trobats es devien haver utilitzat en algun tipus de ritual de caràcter religiós
Dani López
Codirector de les excavacions


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ARTS ESCÈNIQUES

La històrica Sala Muntaner reobrirà a la tardor amb una cartellera basada en l’humor

BARCELONA

José González cancel·la el concert al festival de Porta Ferrada

SANT FELIU DE GUIXOLS

El Danseu converteix un paller de les Piles en un teatre

BARCELONA
Andreu Martín
Novel·lista i guionista de còmics

“Vaig aprendre a llegir amb la col·lecció ‘La Cua de Palla’”

Barcelona
Luz Casal
Cantant

“El més important per a un artista és la sensació de llibertat”

Barcelona
ARTS EN VIU

Caixafòrum programa una vetllada de circ a Casaramona

BARCELONA
ARQUITECTURA

‘Parlaments d’aigua’, la proposta catalana per a la Biennal d’Arquitectura

BARCELONA
ART

L’artista Refik Anadol estrena una quarta obra exclusiva per a la Casa Batlló

BARCELONA
Cultura

Primeres cinc figures de la imatgeria festiva declarades Bé Cultural d’Interès Nacional

Vilafranca del Penedès