cultura

La criatura de l'Onyar

Un objecte d'aura misteriosa que respon a una acció artística sura aquests dies per les aigües de Girona amb la voluntat de reivindicar la llibertat de l'art

Des que en temps immemorials la Cocollona va deixar empremta amb la seva llegenda, al riu Onyar les úniques criatures que atrauen l'interès dels ciutadans i passavolants que el voregen o en creuen els seus ponts són les carpes i els ànecs. Bé, això fins fa uns dies, en què l'arribada d'un objecte d'aura misteriosa que flota pel riu n'ha captat l'atenció de tothom, alhora que ha disparat els comentaris. “Què carai és l'enigmàtica figura?”. “És una instal·lació per promoure el Festival de Músiques Religioses?”. O “deuen ser les restes d'una obra exposada per Temps de Flors...” són algunes de les preguntes a l'aire més freqüents que s'han pogut sentir. El que és clar és que l'aparició no deixa indiferent ningú i, per si de cas, tant els estrangers com alguns gironins han volgut immortalitzar la troballa retratant-la amb fotos.

Seguint la petja

Tanmateix, els primers albiraments d'aquest objecte aparentment no identificat es remunten a Corçà. Diuen els que van poder veure-la que, de cop i volta, un dia va aparèixer al poble en substitució d'un senyal de trànsit. La seva aparició, però, no va tenir molta història, perquè la policia es va encarregar ràpidament de restituir el senyal original. Ha estat aquesta segona vegada, quan ha aparegut en un lloc més vistós i emblemàtic i ha tingut més repercussió, que hom sospita que al darrere de tot plegat hi ha una acció artística. Anònima, amb certes connotacions grafiteres i molt a l'estil de les practicades pel mític Banksy.

I realment deu ser així perquè, tot buscant informació sobre aquesta acció, un pot trobar que remet a un bloc amb més de 1.800 visites: http://ictineos.blogspot.com. Allà, immediatament es respon el principal interrogant: tal criatura porta per nom Ictineu. I no només això. També es treu l'entrellat a la iniciativa, l'objectiu de la qual queda clarament reflectit amb una exposició detallada en què es reivindica la llibertat de l'art franquejant les seves habituals limitacions físiques. Com altres moviments artístics, el projecte Ictineu reclama espais alternatius als ortodoxos, ja que, segons deixen palès els seus creadors, “entenem que a l'hora de fer una obra no només hem de fabricar-la, sinó que cada peça ha d'anar acompanyada d'un ambient i un espai determinat, buscant una simbiosi entre ambdues; l'escultura en perfecta harmonia amb l'espai”. També volen deixar constància que, per assolir quest objectiu, actualment han d'actuar sense permís.

Malgrat tot apunta que al darrere hi ha un equip artístic, sí que entre línies s'entreveu que hi ha algun artista principal. És ell qui declara que l'Ictineu va néixer un dia que va voler materialitzar el seu desig de conformar “una escultura flotant entre els reflexos de les cases”. També no descarta que d'accions com aquesta n'hi hagi més.

Després d'un problema tècnic que l'ha fet retirar del riu per uns dies, un anònim ha anunciat que l'Ictineu tornarà des d'avui a surar per les aigües de Girona. La ciutat, doncs, torna a tenir una criatura habitant l'Onyar, i recordem no es diu Cocollona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.