cultura

argentona

La Generalitat, obligada a garantir la conservació de la casa de Puig i Cadafalch

Una proposta de resolució d'ICV-EUiA aprovada pel Parlament estableix que l'administració catalana hi haurà d'actuar si la propietària no en pot assumir els costos

La restauració de la casa de Puig i Cadafalch d'Argentona sembla que comença a fer els primers passos. I és que el Parlament va aprovar dimecres una proposta de resolució, presentada per ICV-EUiA, per la qual s'obliga la Generalitat a actuar de manera subsidiària sobre l'immoble en cas que la seva propietària –la besnéta de l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch– no se'n pugui fer càrrec, tal com va assegurar diverses vegades. La casa, situada a la plaça de Vendre en ple centre d'Argentona, va ser declarada bé cultural d'interès nacional (BCIN) i en els darrers anys ha experimentat una forta degradació.

Aquesta proposta també dóna suport a l'Ajuntament d'Argentona perquè adquireixi la casa. Un cop descartada una cessió d'ús al consistori per part de la propietària, ara hi ha la possibilitat d'una expropiació forçosa de l'immoble per part de l'Ajuntament per una quantitat que, si les dues parts no arriben a un acord, haurà de determinar un jutge.

L'alcalde d'Argentona, Ferran Armengol (CiU), va expressar ahir la seva satisfacció per l'aprovació de la resolució però a la vegada es va mostrar caut sobre el desenvolupament d'aquest procés. “Ens alegra que aquesta proposta d'ICV-EUiA hagi prosperat, però la resolució, tenint en compte que la propietària ja ha declarat que no podrà fer-se càrrec de la rehabilitació, assenyala l'Ajuntament d'Argentona com a element clau d'aquesta operació”, va dir.

En aquest sentit, Armengol va avançar que de cara al setembre hi ha prevista una reunió amb la propietària “per traslladar-li les possibilitats i la proposta que l'Ajuntament podria assumir en aquest procés d'expropiació”. Finalment, l'alcalde d'Argentona va obrir la porta al fet que, en el cas que la finca passi a ser de titularitat pública, es puguin acollir a ajudes i subvencions. “Serà una tasca difícil però des de Madrid ja es van comprometre a destinar prop de 250.000 euros a la casa”, va dir Armengol.

Per la seva banda, el diputat ecosocialista Salvador Milà va explicar que la proposta presentada pel seu grup “vol que, si més no, s'assegurin unes obres mínimes per mantenir l'edifici, que ja està prou degradat”. Aquesta notícia va provocar la satisfacció d'Enric Subiñà, membre del Centre d'Estudis Argentonins, que ja fa temps que denuncia la degradació de l'immoble. “És un primer pas perquè es pugui rehabilitar la casa”, va afirmar Subiñà, que va recordar també que la Generalitat ja va iniciar un expedient sancionador de caràcter lleu cap a la propietària perquè aquesta no va fer les obres mínimes de conservació del casal tal com li va requerir la Generalitat.

LA FRASE

Traslladarem a la propietària la proposta de l'Ajuntament pel que fa a l'expropiació
Ferran Armengol
alcalde d'argentona

Ensurts, manifestació i moció de l'Ajuntament

La degradació de la casa de Puig i Cadafalch s'arrossega des de fa temps i aquest fet ha provocat més d'un ensurt. El gener del 2009 les fortes ventades ja van fer caure els merlets de rajola de la part superior de l'edifici, a més d'una peça de pedra de forma cilíndrica. Un altre episodi es va viure per Nadal de l'any passat, quan van caure al carrer unes fustes de la pèrgola. Aquest fet va obligar al desmuntatge integral de la pèrgola, per evitar que caigués i pogués ocasionar danys físics. El 26 de març passat, unes 150 persones es van manifestar pels carrers d'Argentona per demanar la restauració de l'immoble, i el mes de maig el ple de l'Ajuntament va aprovar una moció per donar suport al manifest en defensa de can Puig i Cadafalch.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.