cultura

L'Ajuntament de Banyeres aprova el catàleg de béns i espais protegits

La mesura pretén salvaguardar els assuts del riu Vinalopó

L'Ajuntament de Banyeres de Mariola ha aprovat recentment per unanimitat de tots els grups polítics el Catàleg de Béns i Espais Protegits del terme municipal com una modificació puntual de les normes subsidiàries amb la finalitat de definir i inventariar tots els béns que s'han de conservar pel seu interès arqueològic, paleontològic, històric, arquitectònic, etnològic, botànic, artístic i paisatgístic.

Una de les mesures beneficioses que es pretén amb aquesta aprovació és la salvaguarda d'elements centenaris del patrimoni local, com són els assuts, que actualment es troben amenaçats pel projecte del Ministeri de Medi Ambient denominat «Millora de la connectivitat longitudinal i restauració del tram alt del riu Vinalopó», la qual posa en perill aquest tipus de construcció hidràulica. Amb aquest fi, determinats assuts com el del molí l'Ombria s'han catalogat com Béns de Rellevància Local (BRL).

L'equip de govern de l'Ajuntament va encarregar en 2009 l'elaboració del Catàleg de Béns i Espais Protegits de Banyeres a l'empresa Abydos Arqueològica, S.L. havent finalitzat el treball en 2010. L'estudi té dos grans apartats com són el Catàleg d'Elements Etnològics i el Catàleg de Jaciments Arqueològics en els quals, mitjançant fitxes individuals de cadascun dels béns, s'indiquen aspectes com la denominació del bé, la seua ubicació indicant les coordenades geogràfiques, cronologia, tipus del bé i el seu entorn físic. Totes les fitxes s'acompanyen de documentació gràfica, fotografies i plànols, documentació cadastral, indicació del tipus de protecció de cada bé, tipus de propietat, i estat de conservació, entre altres dades. Una vegada completats els tràmits administratius el següent pas serà demanar l'aprovació definitiva per part de la Conselleria de Cultura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.