cultura

L'estiu a escena

Tots som celtes

El gaiter Carlos Núñez va tornar a Cap Roig, amb l'Orquestra Nacional Clàssica d'Andorra, per oferir una energètica demostració de poder celta

Per Carlos Núñez, tots som celtes, fins i tot els japonesos. El músic gallec, magnífic gaiter però també excel·lent flautista, veu connexions celtes arreu del món. No és una obsessió malaltissa: realment, els celtes i els seus descendents, com ara els irlandesos i els gallecs, han estat grans viatgers i han travessat els oceans portant a sobre una mil·lenària tradició cultural, que òbviament també inclou la música. Així que Núñez va tornar dimarts per quarta vegada a Cap Roig, en aquest cas amb el sòlid i àgil acompanyament de l'Orquestra Nacional Clàssica d'Andorra, per interpretar composicions d'origen ben divers, però amb el comú denominador de l'ànima celta, més evident en uns casos que en altres. Així, van sonar la vibrant Muñeira de Pablo Sarasate (1844-1908) al costat de composicions del seu amic Ryuichi Sakamoto, d'un autor de la diàspora gallega a l'Argentina –Andrés Gaos (1874-1959) i la seva evocadora En las montañas de Galicia– i del Concierto de Aranjuez, de Joaquín Rodrigo. I tot això sense oblidar els seus mestres, The Chieftains, amb els quals va debutar quan tot just estrenava la majoria d'edat.

Amb l'orquestra andorrana, dirigida per l'italià Marzio Conti –energètic i elegant, acaba de ser fitxat com a titular de l'Oviedo Filarmonía–, i la complicitat del seu germà Xurxo a les percussions i de Pancho Álvarez a la guitarra, Carlos Núñez dóna una dimensió encara més cinematogràfica a la seva música, i no només quan interpreta la partitura de Mar adentro.

El plantejament simfònic no va donar un excés de formalitat o rigidesa a l'espectacle. Un exemple, anecdòtic, però que explica bé l'ambient a l'escenari: quan Núñez va demanar al concertino director, Gerard Claret, que fes una breu introducció dels mèrits de Sarasate, el gaiter es va equivocar i li va dir Lluís, com el seu germà bessó, també músic. I Claret es va venjar: “Tu et deies Carles, veritat?”. Núñez també va fer pujar a l'escenari el director de Cap Roig, Martín Pérez, per lloar el seu festival com “un dels més importants d'Europa”, i va presumir també d'alumna, l'excel·lent gaitera Lorena Freixeiro, en un concert que va acabar amb grans ovacions i una reiterada i sorollosa reclamació de bisos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.