cultura

Convidats a ballar

Arrenca a les Preses l'Ésdansa 2011, festival que des d'avui i fins diumenge ofereix disset propostes de música i dansa d'aquí i d'arreu del món

L'estrena de ‘Comte Arnau' i el concert de Pep Gimeno ‘Botifarra' són els plats forts autòctons

Un any més, i ja en són 29, el petit poble de les Preses, amb una població d'uns 1.700 habitants, es mobilitza per convertir-se en pol d'atracció de milers d'espectadors –més de 9.000 segons les previsions– i escenari de danses d'arrel tradicional d'aquí i d'arreu del món. Tot això a través de l'Ésdansa, el Festival Internacional de Música i Dansa de les Preses, que s'ha consolidat com a motor de creació i aparador per a un públic d'allò més heterogeni. Des d'avui i fins diumenge tindrà lloc, doncs, la 29a edició del festival, amb un programa conformat per 17 espectacles a càrrec de 15 companyies catalanes i internacionals. Els espectacles, 14 dels quals són gratuïts, s'oferiran en tres espais: el recinte Ésdansa (que té més capacitat), la Carpa Ésdansa i l'Espai de Dansa d'Arrel Tradicional.

Pel que fa a les novetats, la Carpa Ésdansa (formada per una gran vela) es resitua per emplaçar-la al costat de l'Espai de Dansa d'Arrel Tradicional amb l'objectiu d'apostar clarament per la participació del públic i la interacció entre públic i artistes. De les 13 propostes programades, 9 estan pensades perquè els assistents hi participin activament.

Quant a l'oferta, l'estrena del Comte Arnau, anunciada ja fa dies, és sens dubte un dels plats forts de l'intens programa. Preestrenada a Sant Joan de les Abadesses el mes passat, aquesta coproducció d'Ésdansa i Terra de Comtes i Abats, que es podrà veure el proper divendres (22 h, 8 euros), tindrà en aquesta ocasió l'al·licient de comptar amb l'actuació en directe de la cantant Lídia Pujol.

No menys engrescador serà el concert que dijous (22 h) oferirà Pep Gimeno, el Botifarra, dins la Trobada de Cantadors i Sonadors. Amb dos discos al mercat, que han aconseguit un gran èxit de vendes i l'aclamació per part de la crítica especialitzada, el cantador de Xàtiva proposarà un recorregut per l'ànima del País Valencià a través del seu cançoner popular.

Un altre dels espectacles destacats d'aquesta edició serà el muntatge La Ventafocs, que es podrà veure dins El Petit Ésdansa, la franja de programació dirigida als més menuts. Es tracta del primer espectacle de la recentment fundada D'Arrel Dansa, creat per Eduard Ventura, coreògraf i director, que ha mort fa poc. Diumenge (12 h), servirà doncs de reconeixement a la seva persona i la seva producció.

Sonarà ben fort

Els amants de la percussió i la dansa estan d'enhorabona perquè, repartits per la graella, s'han programat una sèrie de tallers i espectacles dedicats a aquesta temàtica. L'especialista en la percussió corporal Sergi Ramis oferirà un taller dissabte (11 h); el músic i ballarí Sergio Cobos, del grup Pédexumbo, introduirà el públic en la percussió i la dansa tradicional gallega també dissabte (18 h); i les companyies KTF i Amawumbo oferiran diumenge (18 h) la proposta més exòtica amb unes sessions dedicades a la percussió en les danses dels seus països amb el títol de Del gamelan d'Indonèsia a la marimba d'Àfrica.

La presència de grups internacionals a l'Ésdansa 2011 aquest any amplia fronteres amb la participació de quatre grups de països inèdits, com són Amazonia, del Brasil; KTF, d'Indonèsia; Amawumbo, de Zimbabwe, i Kornichka, d'Eslovàquia. Per completar la internacionalitat de la cita, els acompanyaran la companyia bielorussa Krinichka i la mexicana Zacatecas.

Precisament, aquesta formació provinent de Mèxic va oferir un tast als presents a la presentació d'Ésdansa 2011, que va tenir lloc ahir al Caixafòrum (Fontana d'Or) de Girona. Colorisme, ritme i molta força van oferir amb la seva vibrant actuació.

LA XIFRA

9.000
més de nou mil espectadors ompliran com cada any aquest petit poble de tan sols 1.700 habitants


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.