cultura

Morella obre el 53è cicle sexennal del 2012

La vila es va inundar amb 50 tones de confeti diumenge en la vesprada per iniciar els actes preparatius del Sexenni de l'any vinent

El pregoner que representa la forta, fidel i prudent vila de Morella, ha anunciat el compromís que aquesta vila de la comarca dels Ports té contret per tal de celebrar les festes sexennal en honor de la Vallivana.

Aquest anunci ha estat contemplat per més de 50 representants polítics valencians i estatals, entre els que cap destacar el ministre de Turisme del govern central, la consellera de Turisme, la delegada del govern estatal i el president de la diputació de Castelló així com l'alcalde de la localitat, Ximo Puig.

Aquesta primera part oficial, en que la ciutat s'ofereix a donar-li continuïtat als sexennis, ha estat tancada a migdia i, en la vesprada de diumenge, han tingut lloc els actes de caràcter lúdic i festiu. En primer lloc, les més de 30 carrosses han ocupat els carrers i els han emplenat de confeti.

L'origen d'aquesta festa sexennal se situa al segle XVII, en temps d'epidèmies. Després de ser sacsejats per una pesta en els anys 1648 a 1650, la pesta de 1672 que assolava el municipi i les contrades va decidir a un grup de notables de la vila a fer una rogativa, amb trenta germans vestits de penitència, fins l'ermita de la Mare de Déu de la Vallivana, i el prior proposà portar la imatge de l'ermitori fins a la ciutat. El 31 de desembre d'aquell mateix any és passetjada la imatge de la Verge i compta la llegenda que els malalts van recuperar la salut, fins al punt que l'epidèmia va remetre per complet.

En agraïment al miracle, els morellans en general, i concretament els camperols, el justícia, jurats i Consell de Morella, van fer solemnes festes i decideixen, segons acord de 14 de febrer de 1673, celebrar perpetuament un novenari en acció de gràcies a la Mare de Déu de Vallivana i que les festes es farien en maig.

És des d'aquest moment que el Sexenni se celebra cada sis anys quasi de manera ininterrompuda. Nogensmenys s'han celebrat 52 edicions des d'aleshores.

En l'acord del Consell de 28 de gener de 1678 la Vila va demanar que la celebració del primer Sexenni es traslladés a l'agost, però el clero no acceptà i la van celebrar al maig, tot i que el Consell no hi va assistir i celebrà la festivitat, per la seva part, a l'agost. El segon Sexenni es celebrà amb normalitat a l'agost.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.