cultura

Bocairent recupera tretze pergamins dels segles XIV al XV

El professor Ramon Martí dóna a l'Ajuntament la documentació que va ser extraviada durant unes obres pels voltants de 1980

La transcripció es publicarà pròximament

Un cúmul de circumstàncies ha fet possible que l'Ajuntament de Bocairent haja recuperat tretze pergamins datats entre els segles XIV i XVI del seu Arxiu municipal extraviats en unes obres de remodelació del consistori escomeses al voltant de l'any 1980.

Així, un dels

treballadors, Antonio Sanjuán, els va trobar a un contenidor entre els enderrocs i els va rescatar del que haguera sigut la pèrdua definitiva. Posteriorment, els va fer arribar a Ramon Martí, professor titular d'Història medieval de la Universitat autònoma de Barcelona, qui ha sigut l'encarregat de retornar-los a l'alcalde, Josep-Vicent Ferre.

L'investigador no sols ha custodiat els documents durant tots aquests anys, sinó que també ha procedit de manera voluntària i altruista a la seua transcripció, que serà publicada pròximament.

La donació suposa ampliar el fons municipal format actualment per 141 pergamins compresos entre el 1286 i el 1635.

Els documents

El més antic dels documents, una àpoca referent a una contribució especial de 40 florins d'or per a les noces de l'infant Joan, data del 1371, mentres que hi ha quatre del segle XV i huit del XVI.

El més reeixit és l'acta de la visita de l'inquisidor Joan Gastó el 23 d'agost del 1414 on eximeixen la institució dels crims d'usura comesos pels seus membres fins el moment i inspecciona especialment les disposicions testamentàries dels difunts. La resta, com el primer, són rebuts de diversos pagaments com el d'un cens a l'ermitori de Sant Miquel de Llíria (1517), el de la quarta col·lecta requerit per les Corts de Montsó del 1542, l'assignació de sis anualitats a Bocairent



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.