cultura

Elogi de la insuficiència

Carles Hac Mor celebra els 15 anys de Côclea amb una acció col·lectiva que renega de l'‘excel·lència'

El llenguatge té un poder tenebrós, com ja sabia el filòleg jueu Victor Klemperer quan, al final de la II Guerra Mundial, va observar, en el seu estudi sobre la llengua del Tercer Reich, que les empreses començaven a adoptar l'expressió concentracionària “recursos humans” per referir-se als seus treballadors, com si no fossin més que matèria primera equiparable al metall o els carburants. A Carles Hac Mor (Lleida, 1940), escriptor, artista i sobretot agitador, li sembla igualment sospitosa la glorificació capitalista del terme “excel·lència” per tenyir de refinament una aspiració cada cop més salvatge a la productivitat i la competència, i encara el pertorba més que la indústria cultural hagi adoptat el vocable a discreció en totes les seves programacions, com si ja no hi hagués lloc per a cap treball creatiu oficialment no certificat. “L'excel·lència és feixista”, conclou taxativament Hac Mor, fent seva, en certa manera, la intuïció de Klemperer que el llenguatge totalitari penetra en les masses com “petites dosis d'arsènic”. Convidat a participar en la commemoració del 15è aniversari de la Nau Côclea de Camallera, un espai d'art contemporani que ja va contribuir a inaugurar l'any 1995 amb un recital de Versos parapavèntics, Hac Mor ha decidit posar en pràctica la “renúncia a fer i a dir” cedint la iniciativa a uns quants amics perquè exposin el que vulguin, a partir de dissabte que ve, en una acció desordenada, imperfecta i sorollosa que recordi que algunes aspiracions, com “l'excel·lència sublimada per l'ideari empresarial i adoptada amb alegria per les noves pràctiques d'emprenedoria cultural, tenen un color sobrehumà”.

L'exposició L'excel·lència és feixista reunirà, doncs, obres de Jordi Aligué, Eugènia Balcells, Patrícia Carles, Jesús Galdon, Ferran Garcia Sevilla, Clara Garí, Salvador Giralt, Gemma Nogueroles, Vicenç Viaplana, Ester Xargay i David Ymbernon, que es traslladaran dissabte a Camallera en tren des de l'estació de Sants en una recreació de “revista Renfetransportada”. Un cop a Camallera, a les 13.30, es presentarà, a peu d'andana, el llibre Accions paraparèmicament ictòpiques de Jordi Benito, amb textos d'Hac Mor i imatges de Vicenç Viaplana en homenatge a l'artista de Granollers, evocat també amb una acció musical de Miguel Ángel Marín (clarinet) i Aniol Costa-Pau (fagot), Holi, Benito!. El llibre, editat per la Nau Côclea i el Museu de Granollers i que presentarà Rosa Pera, directora del Bòlit, narra unes accions que Benito hauria fet o que Hac Mor assegura que va fer, i que en qualsevol cas l'interessat no va negar mai, en una edició de 1.000 exemplars que més endavant també serà presentat a Granollers (14 d'octubre) i Barcelona (3 de novembre). En acabat, cap a les 13.15, la comitiva d'artistes i amics, transformada en revista caminada, es dirigirà cap a la Nau Côclea amb intervencions pel camí que culminaran en un dinar col·lectiu a l'espai d'art i amb la inauguració de l'exposició a la tarda, després d'una excel·lent migdiada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.