Tardor planetària
La sala La Planeta presenta una programació de tardor intensa amb Temporada Alta, la Xarxa de Teatres Alternatius i les propostes de teatre independent i poesia
No només de Temporada Alta es nodreix el panorama de les arts escèniques gironines a la tardor. La sala La Planeta de Girona, que acull uns quants espectacles del festival de tardor de referència, també manté una intensa activitat al marge d'aquest festival o col·laborant-hi. A La Planeta, aquesta tardor, han programat fins a 38 espectacles i més de 50 funcions, tenint en compte que participa en diversos cicles o es troba en determinats circuits. Per exemple, la sala gironina, que dirigeix Pere Puig, serà el marc del concert inaugural del Festival de Jazz de Girona, un luxe per a aquesta ciutat, que obre Alexis Cuadrado Quartet, que tindrà com a teloners Psicolab Quintet, grup guanyador de la convocatòria Jazz Fringe d'aquest any per a noves formacions.
Aquesta tardor la Proposta de Teatre Independent, que habitualment se circumscrivia a l'època de les Fires i que arriba a la vint-i-unena edició, s'expandeix, com l'any passat, i presenta set espectacles, alguns dels quals també són a Temporada Alta. Entre aquests espectacles destaca Fes-m'ho tot, de Jordi Arbonès Nif, dirigit per Víctor Álvaro i protagonitzat per Abelard Ventura i Ferran Frauca. També El mapa no es el territorio, dels madrilenys Cambaleo Teatro, una companyia molt creativa, d'un prestigi notable, que es podrà veure a La Planeta gràcies al fet de pertànyer a la Xarxa de Teatres Alternatius, el mateix camí pel qual arriba també Citizen I, II i III, una trilogia de creació de Chévere –companyia gallega que gestionava la sala Nasa de Santiago de Compostel·la i que la persecució política del PP ha obligat a clausurar– que s'inspira en el Ciutadà Kane, d'Orson Welles, per explicar la vida del propietari de Zara, l'empresari gallec Amancio Ortega, i posar el focus en els grans imperis econòmics i els seus efectes globalitzadors. Els mallorquins Estudi Zero Teatre presentaran a Girona, també a través de la Xarxa, La cantant calba, de Ionesco. Aquest espectacle i el Fes-m'ho tot s'inclouen en les jornades organitzades per l'Associació Teatral Amateur Gironina (ATAG), que el 17 de setembre celebrarà la seva assemblea (19 h) a la mateixa sala, i que a les deu del matí ja haurà ofert el taller La construcció del personatge, impartit per l'actriu Marta Corral.
La proposta de La Planeta i Temporada Alta coincideixen en els muntatges Dinou, coproduït per El Canal, la mateixa Citizen, Dies de vi i roses, dirigida pel gironí Lluís Baulida, i Molly Sweeney, de Brian Friel, dirigit per Miquel Górriz, que és el muntatge guanyador de la cinquena edició del premi Quim Masó a projectes de producció teatral. Pel que fa a Temporada Alta, Pere Puig va confessar que li fa especial il·lusió “tancar el cercle” amb el Primer Torneig de Dramatúrgia Catalana, ja que la sala sempre ha estat amatent als nous autors catalans i gironins i organitza des de fa dos anys el cicle Diàlegs a quatre bandes. Puig també va remarcar ahir la presència a la sala de la companyia Los Corderos (El cel dels tristos), de l'espectacle José K. torturado, un text incòmode pel dilema moral que planteja sobre la tortura, i l'adaptació teatral de la novel·la Tala, de Thomas Bernhard, a càrrec de Juan Navarro i Gonzalo Cunill.
Proposta de Poesia
Un altre cicle clàssic de La Planeta a la tardor és la imprescindible Proposta de Poesia, que arriba a la dinovena edició i que està vinculada a l'acte de lliurament del premi Just Manuel Casero, que convoca la Llibreria 22 i que celebrarà aquest any la trenta-unena edició. Obrirà el foc el Grup Proscènium, dirigit per Joan Ribas, que si l'any passat va fer la lectura de poemes de Salvador Espriu, aquest any en farà de textos de Josep Maria de Sagarra, en l'espectacle Sagarra sensual. En aquest cicle llegiran els seus propis poemes Maria Cabrera i Manuel Forcano, i es retrà homenatge a l'escriptor i col·laborador d'El Punt Miquel Pairolí, traspassat recentment. L'espectacle Nadir (Marta Angelat i Lisa Bause), sobre un text de Quim Español, i l'acte de lliurament del premi, el dia 30 d'octubre, amb la intervenció de Mercè Sampietro i Eduard Iniesta, que oferiran una versió reduïda del seu espectacle Sensualitat, tancaran la proposta.
Guillem Terribas, responsable de la Llibreria 22, convocant del premi, va explicar ahir que al Casero s'hi han presentat un total de 40 originals, i calcula que un 90% són d'autors gironins, cosa que representa quatre obres més que l'any passat.