MARESME
Trenta anys d'un tresor mil·lenari
Òrrius prepara un seguit d'actes per commemorar l'efemèride d'una troballa que consta de 216 monedes que daten dels segles X i XI
Actualment, aquest conjunt es troba exposat al MNAC de Barcelona
Òrrius, el municipi més petit de la comarca del Maresme, es posa de llarg per celebrar el trentè aniversari de la descoberta d'una de les seves joies: el Tresoret d'Òrrius.
Es tracta d'una troballa composta per 216 diners d'argent o de billó ric, que estan encunyats amb algunes tipologies monetàries desconegudes fins al moment de la descoberta. Segons s'explica, sembla que el conjunt va ser amagat entre el 1032 i el 1041, per tal de protegir-lo aprofitant la seguretat de la sagrera parroquial.
La trobada es remunta a l'any 1981, quan el rector, mossèn Joan Capell, realitzava unes obres de restauració a la Capella del Roser de l'edifici parroquial d'Òrrius. El repicat dels murs va posar al descobert que aquell espai era l'antic presbiteri de l'edifici preromànic. En substituir l'enllosat, es va descobrir un important grup de monedes comtals encunyades en temps dels comtes Berenguer Ramon I i Ramon Berenguer I.
Tot i que actualment aquest conjunt es troba exposat al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), els Amics del Pessebre Vivent d'Òrrius –juntament amb el Grup d'Història del Casal de Mataró i la Secció d'Arqueologia del Museu Arxiu Municipal de Vilassar de Dalt– han organitzat una sèrie d'actes per commemorar l'efemèride. El gruix d'activitats es duran a terme des d'avui i durant tot aquest cap de setmana –amb concerts, conferències, exposicions, sardanes, sortides i fins i tot un sopar medieval– però la gran cita serà el 2 d'octubre, en què es farà una excursió al MNAC per veure de primera mà un Tresoret que és l'orgull de tot un poble.