cultura

Crítica

teatre

Ferides de guerra

L'aspecte més interessant de La sonrisa etrusca és el relat de Sampedro, que presenta un personatge en el tram final de la seva vida, marcat per un passat de guerra que el va fer eixut, desconfiat i aspre, sense deixar de ser honest i íntegre, cosa que li permet explorar els camins de la tendresa. Un relat de fondària humana i elevada dicció que, tanmateix, no acaba de trobar la feliç traducció escènica que mereixeria. L'atractiu dels caps de cartell està fora de dubte. Héctor Alterio i Julieta Serrano són intèrprets bregats que conserven encant i magnetisme. Però Alterio, d'una banda, sordeja, cosa que fa difícil a la resta d'intèrprets ajustar-se a les seves rèpliques, i, d'altra banda, presenta una dicció defectuosa que lògicament utilitza a favor del personatge que encarna, el vell partisà calabrès trasplantat a Milà, però que fa difícil seguir-lo amb claredat. L'adaptació escènica ha estirat més el braç que la màniga amb resultats redundants. La utilització de la imatge videogràfica projectada a tres bandes només és efectiva en moments comptats (les peces de museu i l'empaperat del pis de la vídua), però sovint resulta innecessària, a més de malgirbada. Amb una bona filmació per resoldre les continuades retrospeccions en la biografia de l'avi, es podrien haver estalviat almenys tres actors per interpretar personatges del passat, perfectament prescindibles en el present escènic.

L'important és el procés d'íntima transformació de l'ancià rondinaire en iaio entranyable que passa de considerar els nens uns “bultos que lloran” a desviure's pel seu indefens nét. A banda de l'efectiu tàndem Alterio-Serrano, destaca la frescor de Sonia Gómez Silva. I poca cosa més. I, tanmateix, l'espectacle es deixa veure amb interès.

La sonrisa etrusca
de José Luis Sampedro.
Teatre Goya, fins al 9 d'octubre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Exploren l’agermanament de Montsoriu amb la regió de Ragussa-Modica

ARBÚCIES

Juls publica ‘Papallones’, el primer single del seu àlbum de debut

GIRONA
TEATRE

La Sala Beckett s’abona a la comèdia àcida

BARCELONA
Música

Marc Lloret: “El sector musical català s’ha rejovenit a l’escenari i a les oficines”

VIC
MÚSICA

Un Festival de Jazz amb Rita, Andrea, Sílvia... i tota una “corrua de mestres”

BARCELONA
PREMIS LITERARIS DE GIRONA

Un Bertrana per als temibles almogàvers

Girona
nomenaments

L’arxiver i historiador Joaquim Borràs, nou director general del Patrimoni Cultural

barcelona

‘L’estaca’ de Lluís Llach, primer títol de la col·lecció Enderrock Llibres

BARCELONA
Cultura

Mor l’escriptor libanès Elias Khoury, defensor del poble palestí