cultura

JESÚS ESCORIHUELA

PRESIDENT DE L'AGRUPACIÓ MUSICAL LA LÍRICA

“No s'entén cap acte sense música”

L'actual president de l'Agrupació Musical La Lírica de Silla ens parla amb sinceritat i bon humor del passat, del present i del futur d'aquesta entitat local

Escorihuela és una persona compromesa amb la seua ciutat i amb les agrupacions socials que procuren el benestar cultural d'aquesta localitat de la comarca de l'Horta, des que té ús de raó. Ha protagonitzat, sempre, gran part de la vida cultural i informativa del poble.

A la sala de reunions de l'entitat social que presideix, entre un café i una gran quantitat de papers apilats, Jesús Escorihuela repassa els més de 140 anys d'història de la que potser siga una de les societats musicals més antigues de la comarca de l'Horta.

Vosté és el president de la coneguda i popular Lírica de Silla, però, què és exactament aquesta entitat local?

La Lírica és una societat musical, com les que tradicionalment n'hi ha en molts pobles valencians. La nostra data de 1865 i podem assegurar que no sols és l'entitat de més antiguitat del poble, sinó que és l'única que té un local i patrimoni propis. La seua tasca radica en la formació musical dels músics que s'integren en cadascuna de les seues seccions.

De quines seccions musicals està composta La Lírica?

Ací sempre hi ha hagut una banda, com a tots els pobles. Però en 1995 es creà la Jove Orquestra Simfònica i, tan sols un any després, la Coral Polifònica, per contribuir a difondre la música coral a la nostra ciutat. A més, des de fa un poc més d'un any, hem creat també una Coral Infantil, integrada per vint xiquets i xiquetes. De manera que, a hores d'ara podem dir que La Lírica té quatre seccions musicals.

Quin és el número de socis i musics que la integren?

Som uns 400 socis, i entre les quatre seccions musicals estaríem parlant de més de 150 músics, la majoria d'ells estudiants en el Conservatori de Silla, o que ja han acabat el grau mitjà, a banda dels professionals de la música que treballen en conservatoris, bandes, orquestres, instituts de secundària, etc. de València i altres localitats.

Quins són els projectes més immediats que teniu entre mans?

Nosaltres fem la programació anualment i d'ací a que acabe l'any encara ens queden algunes coses importants. Per exemple, totes les entitats musicals celebren Santa Cecília i, per tant, el mes de novembre està ple d'actes: des del dissabte dia 5 que farem el Concert Extraordinari de la Coral Polifònica i la Jove Orquestra Simfònica, fins al diumenge 20 de novembre, on tenim el Dinar en Commemoració a Santa Cecília. Entre mig, el dia 12 també tenim un acte molt important per a nosaltres perquè és la “Recollida dels nous músics educands”. I, ja, en desembre farem els actes relatius a Nadal, com és el conegut Concert Extraordinari de Nadal a la Parròquia de la Mare de Déu dels Àngels.

Qui són els “Nous Educands”?

A Silla no tenim una escola de formació de músics (els educands), que pràcticament tenen totes les societats musicals, sinó que tenim el Conservatori Municipal, que va ser creat a instàncies de La Lírica en 1993, on, a hores d'ara, tenen autoritzades 190 places per al Grau Elemental i 180 més per al Grau Mitjà. Quan els alumnes fan la prova per a passar del Grau Elemental al Grau Mitjà és quan s'incorporen a la Banda o a l'Orquestra de La Lírica , i la Banda en un alegre passacarrer els arreplega de casa seua i els acompanya fins el local social on celebrem tots plegats un sopar festejant la seua entrada. Després, els nous educands, ja músics, fan el seu primer concert en el de Santa Cecília.

Com és la relació amb l'Ajuntament del poble?

La relació que hem tingut de sempre amb l'Ajuntament ha estat de cordialitat i d'enteniment. Ara, però, hem vist i estem patint l'incompliment per part de l'Ajuntament del conveni que tenim subscrit. Evidentment la situació econòmica és complicada, no obstant, vull pensar que d'ací a que acabe l'any es normalitzarà.

Rebeu subvencions?

Nosaltres tenim un conveni amb l'Ajuntament, un conveni que no és una subvenció. Mentre la resta d'entitats socials, culturals, esportives... tenen subvencions per a fer les seues activitats, nosaltres tenim un conveni que és una contraprestació d'un servei. L'Ajuntament anualment posa a disposició de La Lírica una quantitat de diners (enguany era de 30.000 euros) i La Lírica, per la seua part, es compromet a fer una sèrie d'actes musicals per al poble, al llarg de l'any: Sant Sebastià, Sant Antoni, Les festes del Santíssim Crist d'Agost, el concert de Nadal, etc. A més de posar a disposició de l'Ajuntament les nostres instal·lacions, com per exemple l'ús que fa el mateix Conservatori al llarg de cada curs.

Quina és la visió que tenen els ciutadans de Silla del vostre treball? Es veieu recolzats?

Els veïns són conscients del treball que fem, encara que la ciutadania de Silla és molt difícil d'atraure per a veure un concert al local de La Lírica, cosa que no passa en altres pobles. La qualitat artística és la mateixa que quan ens escolten en la plaça, perquè són els mateixos músics. Per exemple, quan fem el festival de bandes, la plaça està plena. La gent també coincideix que els espectacles que fem cada 3 d'agost és una de les millors actuacions que es fan en tot el calendari fester. Per tant, hi ha una bona recepció per part del poble del treball que s'està fent ací.

Anant a un altre tema... Vostè també va ser el director del BIM (Butlletí d'Informació Municipal) durant un temps. Per què va deixar el projecte?

Perquè portava molts anys ja! Això començà l'any 1979, amb els primers anys de la democràcia municipal, amb la finalitat de tindre una eina de transmissió per als veïns de tot el que es feia a l'Ajuntament. Doncs, arran d'això, com jo sempre he estat compromès amb projectes culturals, vaig començar a col·laborar i, després, vaig fer-me càrrec durant molt de temps de la direcció. De tota manera, sempre he cregut en la necessitat de renovació al capdavant de qualsevol projecte o empresa, perquè considere que ningú ha de perpetuar-se en cap càrrec.

En quina mesura ha evolucionat la informació local, des dels principis dels anys vuitanta fins ara?

Jo pense que abans treballàvem millor o, potser, amb més il·lusió perquè era l'única forma que teníem de contar coses als ciutadans i, a més, ells havien de saber que tot estava canviant i que totes les portes estaven obertes. A més, durant els primers anys democràtics, teníem més imaginació, mobilitzàvem els amics... També posàrem també en marxa la ràdio i la televisió municipals i un departament de Mitjans de Comunicació a l'Ajuntament, del que també vaig encarregar-me.

I, tornant a La Lírica... Què aporta la música a una societat local i valenciana?

Jo crec que tot. Mires per on mires, no s'entén cap acte sense tindre música. I és més, la música com a llenguatge universal que és, continua movent i fent vibrar emocions, sensacions i sentiments.

Com veu Jesús Escorihuela el futur de l'entitat que dirigeix? Hi ha gent capacitada i amb ganes de continuar amb el projecte?

Sí, per suposat que sí. Evidentment, hui en dia els nostres músics tenen una sobrecàrrega lectiva que abans no teníem i, per això, de vegades la gent falta als assajos, però és comprensible; encara que els agrada, no pots exigir més del que fan. Tot i això, ací hi ha molt bon ambient entre els músics i funcionem molt bé!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Un Visa pour l’Image marcat per la guerra de Gaza

Perpinyà
música

La Fireluche i Joan-Lluís Lluís estrenaran l’experiment ‘Pareidolia’ al sisè cicle El Generador

girona
TEATRE

Croàcia celebra la Diada de Catalunya amb el record de Pau Casals a la Casa Blanca

BARCELONA
Llibres

El nou projecte editorial d’Abacus Futur publicarà 250 novetats en català i castellà el 2025

Barcelona
cinema

Tres clàssics per celebrar els 90 anys de Sophia Loren

Barcelona
TEATRE

El tàndem Galceran-Belbel tensa la comèdia amb una situació de terror

BARCELONA
cinema

El 36è Festival de Cinema de Girona estrena la primera part dijous

Girona
cinema

Steven Soderbergh i Geoffrey Rush visitaran Sitges

Barcelona
ARTS EN VIU

Rècord: Barcelona supera els tres milions d’espectadors

BARCELONA